Ingenjörsyrket är så oerhört brett så man har massor att välja på.

Hej Linda! Varför började du läsa DatateknikChalmers?
Jag har länge velat bli ingenjör, däremot har jag aldrig tidigare haft ögonen på just data. Ska jag vara helt ärlig så valde jag data enbart för att det var den linje på Chalmers med mest matte i förhållande till mängden fysik, haha! Matte har alltid varit mitt bästa ämne, och även om jag inte är dålig i fysik så hade jag inget brinnande intresse för det med mig från gymnasiet. Jag har dock inte ångrat en enda sekund att jag valde just data. Nu såhär i efterhand var det det bästa valet jag kunde ha gjort. Jag trivs otroligt bra!

Har det har inte alltid varit ett självklart val för dig?
Som jag sa innan, verkligen inte! Trots att jag länge velat bli ingenjör så sökte jag faktiskt först in till ekonomprogrammet på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Detta berodde på att jag gick Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och när jag tog studenten så var jag så otroligt trött på alla ämnen som hade någonting med ingenjör att göra. Jag gick på ekonomprogrammet i ett år och trivdes bra där med, men hann under det året få tillbaka min längtan efter ingenjörsyrket. Det hela resulterade i att jag följande höst sökte in till Chalmers och började studera till ingenjör också. Första året på Chalmers läste jag 200 procent, d.v.s. full studietakt på Handelshögskolan och full studietakt på Chalmers! Det var en riktig pärs! Idag ligger mitt fokus helt på ingejör och jag läser mest ekonomkurser när jag har tid. Chalmers och data känns helt rätt, det är det här jag vill göra, och jag ångrar inte en sekund att jag bytte.

Det finns en stor avsaknad av tjejer på data, hur tror du man kan locka fler dit?
Ja tyvärr så är det väldigt få tjejer på data. Inget fel på killarna vill jag poängtera, men det hade varit kul med lite mer tjejer. Den främsta anledningen till att det finns en brist tror jag är att många tjejer aldrig riktigt kommit i kontakt med dataämnen. Jag vet i alla fall att jag själv inte hade någon erfarenhet av till exempel programmering innan jag började på Chalmers.

Inget fel på killarna vill jag poängtera, men det hade varit kul med lite mer tjejer.

För att få fler att komma i kontakt med datarelaterade ämnen så tänker jag att det kan vara en bra idé att dessa introduceras till elever i gymnasiet, och kanske även i grundskolan. Jag vet att när jag gick på gymnasiet så fanns det en obligatorisk kurs inom data, men den var fruktansvärt tråkig tyckte jag och handlade mest om hur man skrev saker i Word. Det jag tror hade varit bra är om man istället införde en kurs om grunderna i programmering så att unga tjejer (och killar) får upp ögonen för vad programmering egentligen är. Även om de senare i livet inte vill bli ingenjörer så tror jag ändå att de kommer ha nytta av datakunskaper då vi lever i ett samhälle som förlitar sig mer och mer på just datorer.

Vad är det bästa med att studera?
Hmm, svår fråga! Allt är roligt! Tråkigt svar kanske, men så är det faktiskt. Kåren anordnar massvis med roliga saker för studenterna, man får vänner för livet och man kan lägga upp sitt schema ganska fritt utefter vad som passar en själv bäst. Det tycker jag är väldigt skönt.

Du har jobbat två somrar på Climate Systems Department på Volvo Cars, hur fick du det jobbet?
Jag sökte via Volvo Cars:s hemsida. Jag hade sommarjobbat tre gånger tidigare på Volvo Bussar, så jag hade lite erfarenhet av fordonsbranchen med mig sedan tidigare.

Vad är det bästa med det sommarjobbet?
Alla fantastiska människor! Jag har enbart träffat trevliga människor på Volvo. Jag måste också säga att det bästa är att jag känner mig behövd, vilket för mig är oerhört viktigt. Man vill ju inte gärna spendera sin sommar på något som man känner aldrig kommer att användas av företaget. På Volvo blir jag inkluderad i gruppen och behandlas inte som någon som bara är där över sommaren. Folk där tar mig på allvar och ger mig uppgifter att arbeta med som de verkligen har nytta av. Det är kul och utvecklande!

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Än så länge är de ganska suddiga. Jag vill gärna jobba med IT i någon form i alla fall. Fördelen med ingenjörsyrket är att det är så oerhört brett så man har massor att välja på, både i Sverige och i utlandet.

Vad tycker du om att göra på din fritid?
På fritiden lägger jag tid på det som är viktigast för mig, nämligen min familj, min pojkvän och mina vänner. Jag älskar även mat och tycker att det är kul med matlagning. Det hade varit kul att någon gång i framtiden bli en duktig amatörkock. Utlandet har även alltid lockat mig då jag älskar att resa. Jag hade någon gång i livet även velat jobba utomlands då jag gillar förändring och olika kulturer.

Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Jag måste ju såklart säga min älskade mamma. Annars har jag ingen specifik förebild så, utan ser upp till många. Jag imponeras och ser upp till alla människor med en inre drivkraft. Alla de som jobbar hårt, vågar ta risker, går emot normen och är fast beslutna att lämna avtryck på såväl andra människor som på samhället, de är mina förebilder.

Jag imponeras och ser upp till alla människor med en inre drivkraft.

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Jag har valt den här videon då den driver med stereotyperna av manligt och kvinnligt, vilket är riktigt kul.

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 3 november, 2015]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *