“Man vinner så otroligt mycket på att inte gå direkt från gymnasiet till universitetet.”

Hej Anna! Du kommer ursprungligen från Göteborg, hur hamnade du nere i Lund och varför valde du att läsa Industriell ekonomi?
Det tog självklart emot lite att lämna mitt älskade Göteborg, men jag kände verkligen en stark dragning till att läsa i en studentstad. Det verkade som (och har visat sig vara) en härlig och speciell upplevelse. Sen kände jag också att det var viktigt att träffa nya människor och få nya intryck för att kunna fortsätta utvecklas. Med Industriell ekonomi var det blandningen mellan det tekniska och det affärsmässiga som lockade. Jag har alltid dragits till problemlösning, vilket jag ser som det centrala i alla typer av ingenjörsutbildningar.

Har det alltid varit självklart för dig att plugga till civilingenjör?
Inför gymnasiet valde jag mellan två extrema motpoler: naturvetenskap på Hvitfeldtska gymnasiet och yrkesdans på Angeredsgymnasiet. Det finns ju verkligen så himla mycket kul saker att göra, studera och jobba med! Det ena leder en in på det andra – i och med att jag valde att läsa natur triggades mitt intresse för det tekniska och ingenjörsmässiga, vilket har lett mig in på spåret jag följer idag. En övervägd satsning ledde till en lyckträff, kan man nog säga.

Med Industriell ekonomi var det blandningen mellan det tekniska och det affärsmässiga som lockade.

Berätta om ditt bästa studentminne!
Då måste jag nog ändå välja den gången som jag lyckades införskaffa en giraffdräkt genom lite okonventionell byteshandel! Det var på en maskerad där jag inte hade orkat klä ut mig, vilket jag ångrade under kvällens lopp. Med lite list lyckades jag övertala en kille att han och jag skulle byta ”utklädnad”, vilket resulterade i att han resten av natten svansade runt i mina tights och min skjorta medan jag levde ut mina fantasier som giraff. Han blev nog egentligen snuvad, men han verkade glad.

Just nu är du VD på Lunicore, vad innebär det?
Det är en kul fortsatt resa på ett härligt företag! På Lunicore har jag gått från att vara teamledare för marknadsgruppen till att vara försäljningschef till att nu vara VD, vilket är mycket spännande. Jag har det övergripande ansvaret för hela organisationen och verksamheten, så det är till mycket hjälp att jag jobbat inom olika delar av företaget. Det gäller att visa både styrelsen och de anställda klara direktiv. Eftersom vi är ett aktiebolag behöver vi hela tiden leverera på de krav som styrelsen ställer, samtidigt som vi vill vara ett studentbolag där de anställda känner att de får chansen att vara med och utveckla. Det är väldigt tacksamt att styra toppstudenter, vi vet redan efter rekryteringen att alla har starkt driv och stenkoll på sitt område. Vidare intresserar jag mig mycket för affärsutveckling och försäljning, vilket passar med ett företag som Lunicore där nytänkande och nya kunder är av stor vikt.

Vad är det bästa med det arbetet?
Jag tycker att det härligaste är att få se så pass olika människor få omsätta sina särskilda talanger och kunskaper. På Lunicore sätter vi ihop tvärdisciplinerade team inför varje uppdrag, vilket gång på gång visar att en grupp människor som inte tänker på samma sätt har förmågan att skapa de mest innovativa och slipade lösningarna på problem. Det är inspirerande att gå till jobbet varje dag. Funderar jag över någonting får jag alltid tio bra svar. Jag är faktiskt osäker på om jag efter Lunicore kommer få jobba på en arbetsplats med människor som är så måna om att det går bra, som visar framfötterna och som vill så väl.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag väljer en vanlig tisdag, för då träffar jag alltid min ledningsgrupp. Vi går all in och har frukostmöte klockan 07:00 varje vecka. Där går vi igenom budgeten och månadsprognosen, alla pågående projekt, alla gjorda och kommande möten med kunder, och så vidare. Alla i ledningsgruppen får sedan chansen att berätta om vad de arbetar med, eftersom jag tycker att det är viktigt att alla har en överskådlig bild av vad som görs i olika delar av företaget. Transparensen är viktig, försäljningscheferna ska veta vad HR håller på med likaväl som kommunikationschefen måste sätta sig in i konsultchefernas arbete.

Jag och Rickard är de enda på företaget som jobbar heltid, så vi är involverade i allt som försiggår.

Efter mötet brukar jag och Vice VD Rickard Sjöström åka på kundmöten, där vi både försöker öppna upp för nya samarbeten och anstränger oss för att förvalta befintliga relationer. När vi inte är på möten håller vi på med affärsplanen för 2016, eller så sitter jag på kontoret och skriver projektförslag till kunder. Jag och Rickard är de enda på företaget som jobbar heltid, så vi är involverade i allt som försiggår. Vissa dagar får vi vara allt från företagsledare till vaktmästare! Det tycker jag bidrar till en platt och öppen organisation. Runt klockan sex drar jag mig hemåt, sippar lite gott vin med pojkvännen och lagar en god middag.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Efter Lunicore vill jag ta ut min kandidatexamen, vilket inte är särskilt vanligt bland ingenjörerna på LTH. De flesta väljer att hoppa över sitt kandidatarbete och köra på en master direkt, men jag börjar bli sugen på att röra på mig. Eventuellt blir det en master på Copenhagen Business School som heter Management of Innovation and Business Development, men främst känner jag redan nu att det roligaste vore att arbeta med affärs- och försäljningsutveckling för ett mindre företag. Jag är som sagt mycket intresserad av att utveckla företag och deras strategier, vilket jag tror att det finns mest potential för i mindre företag.

Har du något tips till de som inte vet vad de ska göra efter gymnasiet?
Stressa inte! Tips nummer ett! Man vinner så otroligt mycket på att inte gå direkt från gymnasiet till universitetet. Det går inte att överskatta hur mycket man som person växer åren efter gymnasiet, oavsett om man knegar eller om man är ute och reser. Även om det kan kännas svårt att under den tiden lista ut vad man vill göra så tror jag att man desto lättare kan lista ut vad man inte vill göra. Det tycker jag är första steget, att genom uteslutningsmetoden rensa ut alla de saker man inte vill studera eller arbeta med. Det finns ett enormt utbud och man måste lägga energi på att sålla bland bruset. Men, återigen: stressa inte!

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Jag vill alltid lyfta fram Annika Falkengren som leder SEB. Hon är en riktig power woman och jag älskar hennes fokus på kundrelationer. Hon talar alltid om vikten av långsiktighet och engagemang när det kommer till att vårda sina relationer.

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 18 oktober, 2015]


1 Comment

Ingenjör=entreprenör? - Womengineer · February 3, 2016 at 7:57 am

[…] ekonomi kan du exempelvis… …kanske göra en liknande karriärsresa som som Anna och börja som teamledare för en marknadsgruppen, till att jobba som försäljningschef, till […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *