Nu drar snart säsongen för arbetsmässor igång på universiteten runt om i Sverige. I dagarna arrangeras TEAM-dagarna (Arbetsmarknadsdagar för I:are och ekonomer) här på LiU och jag har sammanställt några tips för hur man maxar sitt besök på mässan, både som nybörjare och som exjobbssökare.

  1. Tänk efter före: Vad vill du ha ut av mässan? Vill du skaffa ett extrajobb eller vill du mest spana in vilka möjligheter som finns? Är du i jobbsökartagen krävs mer reseach innan (se punkt 2) medan om du bara är allmänt nyfiken kan det vara bra att tänka ut lite mer generella frågor som du kan ställa till fler företag.
  2. Läs på: Är det något speciellt företag du är intresserad av? Läs in dig på det innan så du vet vad du kan fråga om när du väl står vid montern. Då kan du få veta ännu mer om företaget och förhoppningsvis märker även företaget om du ansträngt dig lite extra.
  3. Våga fråga: Kom ihåg att företagen är där för att prata med studenter. Du är student. Perfekt matchning! Jag vet att många tror att man inte har någon chans som etta eller tvåa och att företagen hellre vill prata med studenter från de äldre årskurserna. Det ligger en del sanning i det men jag upplevde i alla fall att jag fick ett superbra bemötande bara jag ställde frågor och var trevlig. Superbra möjlighet att se vad man kan jobba som innan man ska välja inriktningar!
  4. Testa något nytt: Är du maskiningenjör och livrädd för att knacka kod? Dataingenjör som undviker industribolagen som pesten? Gör inte det! Utmana dig själv och gå fram till ett företag som inte finns med på din arbetsgivarönskelista. Du kan inte bli annat än positivt överraskad. Kanske hittar du ett nytt favoritföretag och om inte har du i alla fall fått träna på att monterprata!
  5. Ha kul: Så klyschigt men så sant. Att gå på mässa är nervöst, jag vet, men när man väl kommer igång tycker jag att man får en kick av det och man får lära sig massor. Och ser du glad ut och är genuint intresserad är det så mycket lättare att få en bra kontakt och ett roligare samtal.

10557649_893817063991691_1643861099157740669_o

Hoppas att tipsen hjälper och vill ni testa dem i praktiken har ni mässor i Uppsala 5/11 på KTH 17-18/11, i Lund 11-12/11, i Luleå 20/1 och  på Chalmers 2-3/2 och i Linköping 9/2. Lycka till!


2 Comments

Johanna Öjeling · September 30, 2015 at 5:47 pm

Älskar rubriken!

Dont let self-doubt be a roadblock for your dreams – VÅGA · October 7, 2015 at 2:13 pm

[…] tror att hon kommer att rädda världen en dag. Hon vet hur man är med och påverkar och hur man nätverkar. Jag tror dessutom att hon pratar för många språk för sitt eget bästa […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *