1 Ta reda på vad det är du missar
Kolla i kursplanen, prata med klasskamrater och med lärare. Ta reda på vad det är du missar och vad du kan ta igen medan du är hemma.

2 Läs och räkna
När du väl vet vad det är du har missat/kommer att missa är det dags att öppna böckerna. Jag vet att det kan vara lite tungt att kämpa sig igenom sida efter sida med härledningar som ingen någonsin kommer ha någon nytta av och vet du vad? Det är hel ok att hoppa över just de sidorna (förutsatt att kursen inte går ut på att lära sig härleda ekvationer). Skumma igenom vissa delar, djupdyk ner i andra och se till att åtminstone ha läst rubrikerna.  Sedan är det bara att ta tag i de rekommenderade uppgifterna. Glöm inte bort att det är helt ok att titta i facit när man inte förstår och inte har någon som kan hjälpa en.

När man pluggar hemma får man sitta med morgonrocket på sig och dricka hur mycket kaffe man vill!

När man pluggar hemma får man sitta med morgonrocket på sig och dricka hur mycket kaffe man vill!

3 Fokusera
Välj ut ett rum eller en yta där du vet att du kan fokusera. Att halvligga i sängen med laptoppen framför sig kanske inte är rätt just nu. Behöver man datorn kan det vara bra att stänga ner facebook och andra störande sidor. Jag för min del behöver sitta där det inte är stökigt. Oredan får mig att tappa koncentrationen på en gång.

4 Ta en paus
 Kristina skrev ett bra inlägg om sina bästa pluggtips och betonar vikten av att ta regelbundna pauser (läs hela inlägget: Mina bästa pluggtips). Du får helt enkelt experimentera lite, hur länge orkar du koncentrera dig och hur länge kan du ta paus utan att paustiden överstiger pluggtiden? Jag brukar hänga upp en tvätt, tömma diskmaskinen eller laga mat när jag har paus.

5 Prioritera
Nu är det dags att använda det du lärde dig i punkt 1. Skriv en lista på allt du missar och prioritera. Har du en rapport som ska in imorgon? Skriv klart den, skriv klart den nu. Läsandet och räknandet får vänta tills sen, men kom ihåg att hemmastudier inte omvandlar heltidsstudier till 4 timmars arbetsdagar. Visst kan det ta tid att läsa i boken men du har faktiskt 8 timmar på dig att både läsa och räkna.
Är du hemma för att du är sjuk? Gör det du orkar och se till att vila. Att stressa över skolarbeten när man ligger sjuk hjälper inte!

Mia


6 Comments

Ellen · September 24, 2015 at 12:54 pm

vilket bra inlägg Mia! Bra tips! :)

Kristina Sturk · September 24, 2015 at 2:30 pm

Så himla bra tips Mia!! :) De ska jag tillämpa nästa gång jag missar en föreläsning :D

miahol · September 24, 2015 at 5:15 pm

Ja jag börjar ju bli något av en självlärd expert inom området ;)

Hur du tar makten över din studiesituation med ett leende · October 7, 2015 at 3:39 pm

[…] en själv att förvalta sin tid rätt. Antingen är det dags att se till att åka till biblioteket, studera hemifrån eller ta igen sig och pausa för att få ny energi… för att inte tala om att kanske hinna […]

Sätt dig rätt – lär dig mer! · October 9, 2015 at 5:00 am

[…] anstränging?  Läs också: – 5 smarta studietips för att klara universitetsmatten – How to: studera hemma – Minnesstrategi för […]

Plugg, pool och sol - Womengineer · December 2, 2015 at 1:40 pm

[…] Det är de softa inslagen i en plugga-hemma-dag här. Utöver Mias grymma tips på hur en pluggar effektivt hemma kommer här mina how to studera hemma i […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *