Ofta känns det som om studierna bara handlar om att trycka in så mycket kunskap som möjligt på kort tid. Det tar så mycket energi och tid och vi önskar verkligen att allt ska finna kvar i hjärnan när vi sitter på tentan. Vi försöker verkligen komma ihåg allt.

Dom människor som är väldigt duktiga på att komma ihåg saker säger ofta att dom tänker i bilder. Det är något jag testat väldigt aktivt på senaste tiden och jag skulle vilja delge er min erfarenhet. Kan det verkligen funka? Kommer jag ihåg mer? Sitter min kunskap i längre än om jag försöker fokusera på ord och meningar?

Design_Thinking_Bootcamp

För mig funkar det alldeles utmärkt! Nu ska jag berätta hur jag gör och varför jag tror det funkar så bra.

Redan från första föreläsningarna gör jag mina egna anteckningar. Ofta med tomma skrivarpapper och flera färgpennor (Färg är roligt och ger tydliga kontraster). Jag skriver upp stödorden och sen ritar jag en liten symbol till varje ord (oftast sträckgubbar).
Om du känner att du är mindre bra på det här med skrivandet och måla bilder, använd powerpoint! Det tillför ännu en fördel, när jag letar upp snygga bilder att klistra in hittar jag också en hel el tillhörande information som ger mig en bredare uppfattning.

Ibland när det är flera ord att komma ihåg i en uppgift gör jag berättelser av orden. Det kan bli riktigt roliga historier som innebär att du sitter i en tyst tentasal och fnittrar för dig själv.
Roliga gester funkar också. Tänk teckenspråk! Det kommer sitta så automatiskt för dig att du inte kommer tänka dig för, så det finns risk att andra undrar vad du sysslar med.

 

För mig fungerar detta för att en bild säger så mycket mer än till exempel ordet “beteendeanalys”. En bild uppfattar vi dessutom mycket snabbare än ett ord. Studierna blir både lättare, mindre tidskrävande och roliga. Det som är kul kommer vi ihåg och det kan vi komma ihåg väldigt länge!

Jag lär mig alltså fortare, kommer ihåg min kunskap längre och har det roligare!
Hoppas inlägget blir en inspiration ni får användning för!

Kram på er!


2 Comments

Sätt dig rätt – lär dig mer! · October 9, 2015 at 5:51 am

[…] Fler studietips för att lära dig mer med mindre anstränging?  Läs också: – 5 smarta studietips för att klara universitetsmatten – How to: studera hemma – Minnesstrategi för tentan! […]

5 tips för att toppa tentaperioden – Womengineer · May 29, 2016 at 5:21 pm

[…] dig av smarta minnesstrategier när du ska lära dig termer och liknande. Detta kan verkligen spara otroligt mycket […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *