Jag har precis börjat läsa kursen tillverkningsmetoder. Innan jag gick på första föreläsningen hade jag inte höga förväntningar. Namnet lät ganska trist och sa mig inte så mycket, så jag förberedde mig på att traggla mig igenom hela kursen med uttråkad min. Det skulle säkert vara en trist gammal lärare också!

Men vet ni! Det är är en av de mest intressanta kurserna vi haft. Den innehåller både teknik och design. Jag som älskar att lära mig om hur saker fungerar älskar det här! Jag som kan titta på en produkt och undra fascinerat hur fasen man tillverkar den, vilka tekniker som används. En plastflaska, en bildörr eller en vattenkran!

Vi går igenom hur maskiner (laser, plastsmältning, gjutning osv) fungerar, och det är inte så svårt att förstå, vilket jag trodde. Det är grymt fascinerande att inse vilken teknisk utveckling vi har nått och vad som faktiskt fungerar och existerar!
Det finns dessutom massor av klipp på youtube och information på nätet så man kan verkligen fördjupa sig om man vill.

Jag älskar dessa AHA-upplevelser som innebär att jag utvidgar min kunskap. Tyvärr innebär det också att jag inser hur mycket jag INTE vet. Kunskapens paradox! Det får mig att hänföras över alla ingenjörer därute som har stort intresse och kompetens på olika områden och får jobba med den tekniska utvecklingen. Fantastiskt!

Kolla in det här tillexempel:
Efter att våra läskflaskor har återvunnits producerar man ett halvfabrikat i plast som ser ut som ett provrör.
250px-PETling

Dessa levererar till bryggerierna som blåser upp den i sin flaskform med högt tryck:

250px-Inside_the_mold

 

Coolt va!

 

 


2 Comments

På heta tentastolen! - Womengineer · October 30, 2015 at 11:58 am

[…] oktober 30, 2015 Greta Kerttu Igår hade jag min tenta i kursen Tillverkningsmetoder som jag fattat mycket tycke för. Detta var dock en kurs där man ibland skrapade på ytan och […]

Vinkorken räddade min vecka! - Womengineer · November 19, 2015 at 6:39 pm

[…] läsperioden berättade jag om hur intressant jag tyckte kursen Tillverkningsmetoder var. Hur man tillverkar alla dessa prylar man ser dagligen. Jag tyckte det var riktigt häftigt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *