I våras var första gången jag sökte sommarjobb inom området jag studerar till. Min utbildning, civilingenjörsprogrammet teknisk design, ger mig en bred möjlighet bland arbetsplatser. Varför inte formgivare på IKEA eller produktionsutvecklare på Volvo?
Eftersom jag älskar att lära mig och tycker om variation så är detta verkligen något jag gillar och vill utnyttja för att utveckla min kompetens.

Jag gick andra året av fem, så några starka förhoppningar om att företag skulle bli intresserade av min ringa kompetens var inte stor. Jag tror istället på mig själv, önskar mycket och tar gärna chanser. Jag sökte ett fåtal jobb i Stockholm, Timrå och Luleå. Bland annat inom produktion, ergonomi och produkt.

Jag fick till min förvåning och stora glädje erbjudandet om att sommarjobba hos HardTech Gestamp i Luleå. Det är ett företag som är världsledande inom branschen att designa och tillverka bilbalkar (de stålbalkar som omfattar bilens konstruktion). Företaget har blivit framgångsrikt  för att de lyckas forma lätta och hållbara stålbalkar på några sekunder. Det är otroligt fascinerande och jag önskade jag kunde visa er med en film, men det mesta är såklart hemligt.

details_07

Mitt jobb var att designa ytorna, som pressar ihop balken, med datorprogram som visualiserar 3D ritningar, så kallat CAD-program (Computer -aided design). Datorprogrammen är relativt lätta när du väl lär dig och det svåra var därför de avancerade balkformerna som skulle pressas.
Tänk dig en balk som har olika djup, vrider sig och har flera hundra ytor som kan variera i läge och lutning. Tänk dig då att du ska pressa ihop ytorna på några sekunder så att materialet inte veckar sig eller slits isär någonstans. Det är lite svårt att förklara och tekniken är för mig så otrolig att jag inte riktigt kan ta in det själv. Det får mig verkligen att inse att allt är möjligt.

Jag fick lära mig allt från början. Det kändes övermäktigt de första två veckorna men med lite kunskap från skolan i CAD-program, några dumma frågor, försök till logiskt tänkande och övning så kunde jag designa de enklare balkarna och med hjälp av alla möjliga datorprogram få fram visuella resultat av den färdiga balken. Så häftigt!

Detta var en värld av teknisk kompetens jag aldrig vistats i tidigare och jag kunde höra mig själv tänka “wow” flera gånger per dag. Det får mig att hungra efter min examen och påbörja äventyret i teknik -och design branschen!

 


2 Comments

Karriär efter Teknisk Design! - Womengineer · February 11, 2016 at 8:52 pm

[…] produktionsdelar till bilar på Hard Tech Gestamp Mitt första Sommarjobb som ingenjör gick ut på att rita upp CAD modeller i datorn (3D ritningar) som skulle passa […]

Kan man verkligen vara ledig hela sommaren? – Womengineer · June 13, 2016 at 7:20 pm

[…] för mig att ta hela sommaren bara för mig själv och mitt välmående. Förra sommaren fick jag sommarjobba första gången som ingenjör även om det var i min mest stressigaste period och jag egentligen skulle tagit ledigt. Jag är […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *