Förutom några hej-och-välkomna-till- Swinbrune- och-lära-känna-alla-andra studenter-dagar, har jag nu pluggat två veckor på Swinbrune Unversity of Technology. Mycket nya intryck och massa information, men nu känner jag att vardagen som utbytesstudent börjar höra till mitt normala. Såklart finns det dock en hel del som skiljer Swinburne från LiU (Linköpings Universitet) där jag vanligtvis pluggar.

Här är fem skillnader:

Obligatorisk närvaro
Föreläsningar, lektioner och laborationer – allt är obligatoriskt. Varje student måste närvara minst 80% på varje kurs för att överhuvudtaget kunna bli godkänd. Detta gör att ens betyg inte bara baseras på en sluttenta, utan också läxor, redovisningar och diskussioner under lektionerna. Positivt för att en just får flera chanser att vissa vad en kan prestera. Däremot liknar en del föreläsningar en fritidsgård – många studenter är bara där för att de måste och föreläsningen blir istället ett utmärkt tillfälle att prata med kompisar om helt andra saker.

Studenter sätter ihop sitt eget schema
Det är kanske lite som kompensation för att en måste närvara på allt? Varje student förväntas nämligen komponera delar av sitt eget schema. Föreläsningar ges bara vid ett tillfälle, men däremot finns det ett flertal lektionstillfällen för varje kurs att välja mellan. Systemet öppnar möjligheten för lååånghelg för den som tursamt kan lägga allt på några få dagar. Tyvärr kan det också innnebära en hel del krångel att överhuvudtaget få ihop allt utan krockar mellan olika ämnen.

Microrum utbytt mot foodcourt
2015-09-04 23.34.18
Den här måltiden kostar 8 kr. Prisskillnaden mellan att köpa mat ute eller ta med egen matlåda är så pass liten att i princip alla studenter köper mat i skolans foodcourt. Visserligen finns endast nudlar eller ris, men det är värt varenda minut som slipper spenderas i en microkö.

Jämn fördelning mellan kvinnor och män
Hur jag själv har upplevt det är fördelningen mellan kvinnor och män på föreläsningar och lektioner mer ojämnt fördelad än vad den är i Svergie. Att vara den enda tjejen på en föreläsning bland 200 studenter på Swinburne kan förekomma. Efter lite googling på ämnet verkar det dock som om statistiken för utexaminerade civilingenjörer i hela Malaysia visar på en väldigt jämn fördelning mellan kvinnor och män (källa). Fantastiskt!

Toaletterna
Under en av introduktionsdagarna fick vi som utbytesstudenter tipset om att ta med sig eget toalettpapper. Ytterligare tips fick vi tyvärr inte, så hur slangen funkar är fortfarande ett mysterium?
2015-09-04 23.34.57 (1)


4 Comments

Johanna Öjeling · September 7, 2015 at 10:29 am

Så spännande! Det dröjer inte länge efter att man har varit iväg på utbyte innan man bli sugen på att ge sig av igen :)

Lotta · September 9, 2015 at 7:31 pm

Du fotar och skriver så bra. Det skall verkligen bli roligt att följa ditt bloggande och ert liv i Malaysia!

Dykcert! · September 21, 2015 at 9:01 am

[…] hur funkar det med att ta ledigt några dagar från universitet? Som jag nämnt tidigare gäller obligatorisk närvaro på Swinburne. Obligatoriskt är tack och lov det samma som minst 80 […]

Kuching everyday snapshots · September 28, 2015 at 9:58 am

[…] Oavsett positiva eller negativa så ger det en verkligen perspektiv. Här har jag tidigare listat de största olikheterna med ett malaysiskt universitet samt skrivit om allt tålamod vardagen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *