Vad tänker du på när du hör ordet design?
Ett läckert funkishus, dyra märkeskläder eller kanske en cykel i trä?

Även om vi i dagligt tal pratar om design som färg och form i utseendet är design mycket mer än så. Visste du att du kan designa kommunikationssystem, datorsystem och maskiner?
Design kan alltså betyda olika saker i olika branscher. I grunden handlar det ofta om samma sak. Design är att arbeta fram en lösning, ofta tillsammans med funktion och estetik, för att skapa en produkt för kundens behov. Och det är precis det jag utbildar mig inom i Luleå på civilingenjörsprogrammet teknisk design.

Jag har alltid varit intresserad av att skapa. Tänka ut en form, fundera på färg, använda olika material så det skapar intressanta strukturer och kontraster. Samtidigt har jag haft ett intresse av hur saker fungerar. Hur fungerar en cykel? Kan man verkligen ha trä som material till en cykel?

Jag får nu lära mig förmågor för att skapa och utveckla produkter. Produkter som är funktionella och ergonomiska. Produkter som förmedlar information med ljud, tecken och färger så tydligt att du inte behöver tänka på hur du använder den. Vilket material produkten ska ha för att vara hållbar och samtidigt ge den form  och färg för att uttrycka känslor hos användaren. Vill jag designa en en cykel kanske jag ger den ett snabbt och säkert uttryck. Vad händer om jag använder trä? Kommer användaren tro att den går sönder eller är det inne med naturmaterial just nu?
Väldigt intressant hur färg och form förmedlar känslor och tankar!

Även om jag är mindre bra på matte eller tycker att hållfasthetslära inte är superkul lär jag mig fantastiskt intressanta saker. Jag lär mig dels att skapa men också reflektera och ifrågasätta. Jag lär mig nya saker varje dag och jag utvecklas, inte bara i lärdom men också i mitt tankesätt. Jag studerar min drömutbildning. Design och teknik tillsammans.

 


1 Comment

Dont let self-doubt be a roadblock for your dreams – VÅGA · October 7, 2015 at 2:28 pm

[…] Greta, ny i gänget och lyckas första månaden pricka in mest lästa inlägg. Greta är väldigt öppen, har mycket att berätta och dela med sig av. Hur man tränar humöret, hur man tacklar stress (igenkänningsfaktor!). Alla mentala bitar kantas av hur coolt det är med teknisk design. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *