Bloggen har återigen hamnat i en ofrivillig svacka, vilket denna gång beror på att det faktiskt inte händer så mycket spännande i mitt liv. Vardagarna innebär, precis som vanligt, jobb och kvällarna har antingen spenderats med kompisar, träning eller plugg inför en tenta jag inte skrev innan jul. Vardagen rullar på helt enkelt.

Något som inte rullar på är sommaren. Vädermässigt har den här sommaren varit en stor besvikelse och när jag tittar ut genom mitt fönster känns det snarare som om att vi befinner oss i början av maj än i månadsskiftet juli/augusti.

För min del har det mindre somriga vädret inneburit fler powerwalks i Lund och stadens omnejd, och powerwalks innebär i sin tur Podcasts. För en podd-älskare som yours truly råkar vara är sommaren en guldgruva i podd-vägar eftersom att vi varje dag får höra en ny Sommar-värd berätta om sina livsöden i P1:s klassiker Sommar i P1. Dessvärre börjar programmets sommarsäsong lida mot sitt slut, men för er som inte lyssnat på något program innebär det att ni har möjligheten att plöja igenom timmar av spännande historier i podd-format. I detta inlägg tänkte jag därför dela med mig av mina favoriter från sommaren som gått.

Sommar-i-P1

 

240_david_batra_det_har_var_ju_trakigt_

David Batra, 21/6, – Om mobbing, ur ett något mindre återberättat perspektiv, och om att göra upp med sitt förflutna.

Siavosh Derakhti, 22/6 – Siavosh är grundaren till organisationen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet och mottog för detta 2013 Raoul Wallenberg-priset. Programmet var riktigt inspirerande och visar tydligt på att motivation och en stark vilja egentligen är det enda som krävs för att lyckas med något, oavsett hur krokig vägen till målet än må vara.

saga
Saga Becker, 3/7 – Sagas livsöde och historia är nog en av de absolut viktigaste som vi har fått höra denna sommar. Saga föddes som en han 1988 och berättar i sitt Sommar hur hon under hela sin uppväxt känt sig annorlunda. För några år sedan gick hon ut med att hon är transsexuell och blev 2015 den första transppersonen att både bli nominerad till och vinna en Guldbagge.

Hédi Fried, 8/7 – Något som alltid har fascinerat och intresserat mitt, annars så icke historieintresserade, jag är Andra världskriget och jag har så länge jag kan minnas kastat mig över filmer, böcker och andra medier som återberättar livshistorierna som tillhör de människor som upplevde krigstiden. Den 8e juli fick jag chansen att höra ytterligare en, och denna gång var det Hédi Frieds berättelse som fångade mitt intresse.

zafa

Zara Larsson, 25/7 – Zara är en av de svenskar som figurerat mest i media under det gångna året och det är inte sällan som den 17-åriga artisten omnämns för något annat än sin musik. Zara har sedan en längre tid tillbaka varit en av de offentliga personer som tagit upp kampen mot näthat och för ett mer jämställt samhälle. Zaras sommarprat var riktigt bra och även om det stundvis var lite för ideologiskt, tycker jag att alla ska lyssna på det. Jag önskar att fler 17-årignar var lika kloka som Zara är.

Ni som lyssnat på Sommar i P1 – Vilket sommarprat tyckte du bäst om?

Kram
Kristina


2 Comments

Johanna · July 29, 2015 at 8:05 am

Alice Teodorescu från 27/7 har fått oförtjänt kritik – helt klart värt att lyssna på!

Kristina Sturk · July 29, 2015 at 6:47 pm

Hennes sommarprat ligger och väntar på att bli lyssnat på :) Tack för tipset!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *