LinkedIn

Har du en LinkedIn-profil? Eller hör du till dem som inte orkar addera ännu ett konto till raden av alla andra? Som frågar sig om det är lönt att skaffa sig ett och om det ens finns någon som använder sig av det? Mina svar lyder: ja och ja. Det gäller bara att veta hur.

Men nu ska vi inte gå in på hur man optimerar sin profil för att bli upptäckt av eventuella intressenter, för internet svämmar redan över av sådana tips. Nej, den här gången tänkte jag istället berätta hur du som student enkelt kan dra nytta av LinkedIn genom den gamla hederliga metoden att spana in andras profiler.

  1. Hämta inspiration. Kolla upp dina klasskamrater, studenter i högre årskurser och alumner som har gått samma utbildning som du. Vad sysslar de med idag? Vilka jobb har de haft – både under studietiden och efter examen? Är det kanske något som du själv kan tänka dig? Vilken väg verkar de ha tagit för att komma dit?
  1. Hämta information. Hittade du något spännande under punkt 1? Bra, se då till att ta nästa steg. Om någon visar sig jobba eller ha jobbat med det du själv överväger – passa på att fråga personen hur arbetet eller arbetsgivaren faktiskt är. Och om de möjligtvis har något tips att dela med sig av till dig.
  1. Hitta rätt kompetens. Även om du inte rekryterar åt ett företag kan det finnas anledning att leta reda på personer och kompetenser. Kanske driver du ett projekt som du behöver hjälp i? Eller funderar på vilka som kan komplettera dig i nästa grupparbete?
  1. Spana in konkurrensen. Det här kan låta fel om du i skolan alltid har fått lära dig: “jämför dig inte med andra – bara med dig själv “. Men bor det en ingenjör inom dig kan den kanske ändå inte låta bli att analysera allt den ser. Hur står sig dina erfarenheter gentemot andras? Tror du att du har tillräckligt för att ta dig dit du vill eller behöver du komplettera dina meriter alternativt framställa dem på ett bättre sätt?

Det finns dock en fara med att kolla upp alltför många profiler på samma gång och det är den där känslan: “Hjälp, jag har inte åstadkommit mycket här i livet… Vad har jag egentligen för chans där ute på arbetsmarknaden?” som kan infinna sig. Därför vill jag påminna om att det ju inte är så att alla andra sitter inne på alla häftiga meriter. Och det är faktiskt ingen annan än du som har just din unika kombination och dina drömmar och mål. Dessutom är jag säker på att jag skulle tänka “wow” om några av dina meriter och kanske skulle du till och med tänka så om någon av mina.

Som ni säkert har listat ut vid det här laget tycker jag att det är intressant att spana in andras LinkedIn-profiler. Men låt oss vara ärliga – jag vet att ni är många där ute som gör exakt samma sak! Och inget fel med det. Det finns som sagt mycket att vinna på det.

Johanna


2 Comments

Dont let self-doubt be a roadblock for your dreams – VÅGA · October 7, 2015 at 2:18 pm

[…] för hon är så otroligt duktig på allt hon gör! En vägvisare som underlättar med sina ”how to”, hon klargör det som är luddigt och sätter fingret på det man funderat på under en lång stund […]

Farväl bloggen! - Womengineer · December 5, 2015 at 7:08 am

[…] Så använder du LinkedIn som student […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *