Vi människor tycker om att dela in varandra i olika kategorier. Man eller kvinna. Svensk eller utländsk. Höger eller vänster. Team Edward eller Team Jacob. Eller vad sägs om den här: vilken personlighetstyp är du – röd, grön, gul eller blå? Eller, är du introvert eller extrovert?

Den senare tycker jag är särskilt intressant. Det har pratats så mycket om vilken fördel det är att vara extrovert i dagens samhälle. Att sociala och utåtriktade personer värderas högt här i västvärlden. Men så kom nya rön: introverta besitter också egenskaper som är åtråvärda. De är nämligen eftertänksamma, analytiska och fattar väl grundade beslut. Jaså minsann, alla människor har styrkor som kan tas tillvara? Det var en nyhet..!

Mitt i allt detta introvert vs. extrovert har jag funderat en del på vilken av grupperna jag själv tillhör. Vi gör ett snabbtest:

Är du extrovert?

  • Tycker du om sociala sammanhang? – Check
  • Får du din energi från andra människor? – Check
  • Pratar du gärna med främlingar? – Check

Är du introvert?

  • Tänker du innan du talar? – Check
  • För du gärna samtal som går på djupet? – Check
  • Lägger du mycket energi på reflektion och på att bearbeta intryck? – Check

Grattis, du är… extrovert och introvert!

labels

Så här blir det varje gång. Jag kan bara inte bestämma huruvida jag är introvert eller extrovert. Å ena sidan sitter jag gärna själv för att kunna koncentrera mig bäst när jag tar mig an plugg eller en krävande uppgift. Dessutom analyserar jag ofta saker och ting kanske till och med för mycket. Å andra sidan avskyr jag att vara ensam och det är ju från andra människor jag får min energi. Jag kan t ex inte föreställa mig att ha hemmakontor och inte ha någon att småprata med vid kaffemaskinen.

Jag är ledsen, men om någon tvunget vill sätta en introvert- eller extrovertetikett på mig så får den faktiskt sätta båda två – eller helt enkelt strunta i att sätta någon överhuvudtaget.

Nej, vänta! En snabb googling visar att det trots allt finns en kategori för mig med. Jag är nämligen… ambivert! Puh, dagen är räddad.

Johanna


3 Comments

Michelle · July 12, 2015 at 8:25 pm

Jag har läst mig till att en introvert bunkrar energi genom att vara ensam samtidigt som det går åt mycket energi åt att vara i sociala sammanhang, för en extrovert gäller det motsatta. De bunkrar energi genom att själva se till att hamna i sociala sammanhang.
Själv vet jag om att jag är introvert, jag behöver dra mig undan en stund varje dag. För den sakens skull är jag inte asocial i sociala sammanhang, jag blir bara lätt trött, särskilt när det kommer nya människor in i bilden, då krävs det extra energi.

Johanna Öjeling · July 13, 2015 at 5:18 pm

Tack för din input, Michelle! Ja, det är säkert så att det är det som är den väsentliga skillnaden. Övriga drag som ofta beskrivs stämmer nog in på de flesta i större eller mindre utsträckning.

Dont let self-doubt be a roadblock for your dreams – VÅGA · October 7, 2015 at 2:13 pm

[…] som underlättar med sina ”how to”, hon klargör det som är luddigt och sätter fingret på det man funderat på under en lång stund (hur google vs verkligheten speglar en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *