Skärmavbild 2015-04-26 kl. 15.39.30

Antagningsbeskeden är inskickade och om man ska börja plugga till hösten är nästa punkt på listan att fixa en bostad. Bostadsmöjligheterna i Lund är oändligt många och det finns boendekoncept som passar alla! Mitt råd till dig som ska börja studera till hösten är att först fundera på hur du vill bo. Är du som jag och vill bo ensam, eller är din stora dröm att bo i ett studentkollektiv? Eller något mittemellan?

Jag själv bor i en etta som jag köpte i höstas. För mig är det verkligen perfekt – den ligger fem minuter (på cykel) från Kemicentrum. Att lägenheten ligger i “rätt del av Lund” var något som var väldigt viktigt för mig när jag köpte den, hela mitt liv finns i norra delen av Lund – mina vänner, skolan och allt annat. Om du funderar på att köpa lägenhet när du börjar studera är mitt tips att vänta åtminstone ett halvår så att du hinner känna av stan. När jag flyttade till Lund i augusti 2013 hade jag ingen aning om vilka delar av stan som jag skulle befinna mig i mest, hur långt det var till saker och ting och så vidare.

Om du är helt övertygad om att du ska börja plugga i Lund till hösten är mitt tips till dig att antingen gå in på blocket och lägga upp en annons/kolla annonser om andrahandskontrakt. Många åker iväg på utbytesstudier till hösten, och blocket är en mycket bra källa till billiga andrahanskontrakt. En annan portal för studentboenden är BoPoolen – här kan du, precis som på blocket, lägga upp annonser samt svara på andra. Både blocket och BoPoolen har en stor variation av boenden – här går det att finna allt från korridorer, möjlighet till att vara inneboende och lägenheter.

13071162

Delphi är ett av de största studentbostadsområdena som finns i Lund. Här bor majoriteten av mina vänner, och jag har spenderat alldeles för många timmar på korridorsfester här.

Den största källan till studentbostäder i Lund är AFB. AFB erbjuder både korridorsrum och lägenheter i olika delar av Lund. Är man novisch (def. antagen till Lunds universitet för första gången och är folkbokförd utanför Skåne) har man dessutom förtur. “Haken” med AFB är att man inte kan ställa sig i kö förrän man fått sitt antagningsbesked. Detta då de lottar ut bostäder till alla novischer dagarna efter att antagningsbeskeden trillat in. Hur lottningen fungerar kan du läsa mer om här.

Hur ser ditt drömboende ut?

Kram
Kristina


1 Comment

Ska du bli ingenjör? Grattis! · July 9, 2015 at 1:18 pm

[…] klurigt att få tag i en bostad, särskilt en som en studentplånbok klarar av att betala för. Här har jag skrivit om hur du kan gå tillväga i Lund, och jag är säker på att det fungerar på […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *