IGEday

Idag gick årets upplaga av IGEday (Introduce a Girl to Engineering Day) av stapeln och man kan inte annat än att le vid tanken på hur många tjejer (1258!) som hade anmält sitt intresse till att få prova på att vara ingenjör. Och vid tanken på hur många företag (48!) som ville öppna upp sina dörrar för de här tjejerna. Det visar ju faktiskt bara på en sak – näringslivet vill ha och behöver fler kvinnliga ingenjörer. Jag har följt hashtaggen #IGEday2015 på TwitterFacebook och Instagram under dagen och slutar fortfarande inte att fascineras över vilka fantastiska upplevelser som folk över hela landet verkar ha haft. Kaos i sociala medier!

Själv hade jag förmånen att få följa med de 26 tjejer som besökte Tetra Paks huvudkontor i Lund under eftermiddagen. Det var både högstadie- och gymnasieelever som deltog, varav de flesta inte hade kommit i kontakt med ingenjörskap tidigare. Tjejerna hade blivit tipsade om IGEday av antingen lärare eller någon bekant och – nyfikna på vad framtiden har att erbjuda – tyckte de att det lät spännande att prova på.

Frågan som kom upp ofta var just:

Men vad gör egentligen en ingenjör? Jag får liksom inget grepp om det… Kan du inte säga mer precist vad det är man sysslar med?

Det är en befogad fråga. Det är svårt att veta – och ännu svårare att svara på. Det finns så mycket en ingenjör kan ägna sig åt att det helt enkelt inte finns något rakt svar att ge. Och det var just det här tjejerna fick erfara idag.

Vi gick nämligen runt till olika stationer på Tetra Pak och lärde oss mer om förpackningsprocesser och -material. Om all den kunskap som ligger bakom; ett oerhört komplext kunnande som kräver ingenjörer av alla dess slag. För att vi ska kunna dricka mellanmjölk till frukost och kanske lyxa till det med ett glas juice ibland.

tetrapak

Kvinnliga ingenjörer från Tetra Pak guidade oss runt och pepprades med en massa nyfikna frågor. Deltagarna fick också prova på olika moment själva och lösa en hel del tillhörande problem. Vilket material passar bäst till en mjölkförpackning och vilket passar bäst till en juiceförpackning? Kartong, plastfolie eller aluminiumfolie? Varför?

Jag blev mäkta imponerad av eleverna som så självklart tog hjälp av sin befintliga kunskap och tidigare erfarenhet för att dra paralleller. Som lyckade komma med både logiska förklaringar och smarta lösningar. Jag hoppas verkligen att de spinner vidare på det här spåret om de känner att problemlösning är något för dem. För en sak vill jag lova: de här tjejerna är av riktigt bra ingenjörstoff! Jag hoppas innerligt att jag får se dem som mina kollegor i framtiden – det vore inget annat än en stor förlust om vi gick miste om deras kompetens.

Just därför vill jag nu rikta ett enormt tack till IGEday:s projektgrupp och till alla de 48 företag runtom i Sverige som har gjort IGEday 2015 möjlig. Som inte bara bidrar till en mer jämställd ingenjörsarbetsmarknad utan även till – vad som är ännu viktigare – att 1258 unika tjejer idag har fått upp ögonen för vilka fantastiska möjligheter de har framför sig.

Jag ser redan med spänning fram emot #IGEday2016.

Johanna


3 Comments

Emelie · March 27, 2015 at 9:24 am

Så himla roligt att läsa! Grattis!

Johanna · March 28, 2015 at 3:45 pm

:-)

When the cultural honeymoon starts with a divorce · March 31, 2015 at 1:46 pm

[…] PS congrats to pulling off IGE-day and making it to a success! wow, I am so impressed! check them out –>here or read about the IGE-day —>here […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *