Helena Eriksson

Published by Marie Ideström on

Man kan jobba med nästan vad som helst efter en ingenjörsexamen.

Helena Eriksson

Hej Helena! Du läste på industriell ekonomiLiTH. Har det alltid varit självklart för dig att du skulle studera till ingenjör?
Nej det var faktiskt lite av en slump. Jag ville egentligen bli Hortonom, men det intresset har jag utvecklat som hobby istället.

Berätta om ditt roligaste studentminne!  
Jag tyckte studentlivet var väldigt pressat, det var jobbigt att läsa till civilingenjör. Men den jobbiga utbildningen gjorde också att man fick en stor gemenskap och många kul fester för att koppla av från de krävande studierna.

Du arbetar som Operations Controller på Mycronic. Vad innebär det?
Det innebär att jag håller koll på vilka kostnader som genereras från operations (Produktion, Sourcing, Logistik, Avrop) Oväntade kostnader som dyker upp har oftast en förklaring i arbetssätt och processer vilket ger kontinuerlig input till förbättringar och uppstyrning av diverse flöden. Jag sköter den biten ihop med cheferna inom operations.

Var det så här du trodde att du skulle arbeta, när du var student?  
Ja, det tror jag. Jag har arbetat med liknande arbetsuppgifter på flera olika tillverkande företag. Min uppgift är att se till att siffrorna beskriver de verkliga kostnadenra och att kostnaderna är kopplade till rätt produkt/aktivitet. Det är viktigt för att vi ska förstå vad saker och ting egentligen kostar och hur vi kan förbättra.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?  
Jag jobbar vid skrivbord kanske 50-75% av tiden. Där arbetar jag med analyser och rapporter. Kanske 40-50% av mitt jobb är bundet till löpande verksamhet (bokslut, analyser, rapporter som ska fram varje månad) och resten är utvecklande verksamhet som förändrar och förbättrar vårt företag. Möten kanske 2-3 timmar per dag. Undersökande verksamhet “Go and See” oftast någon gång per dag.

Varför läser så få tjejer till ingenjör och hur kan vi få fler tjejer att göra detta?  
Det verkar så tråkigt, och sedan förstår man nog inte vad brett det är. Man kan jobba med nästan allt efter en ingenjörsexamen.

Har du någon kvinnlig förebild?
Bodil Jönsson, Agnes Wold och Maria Strömme tycker jag är fantastiska förebilder som är inom det vetenskapliga området. Annars gillar jag Åsa Nilsonne med flera inom det mänskliga beteendets område och Martin Ingvar inom det mer fysiologiska området kring hjärnan, oj då han är visst man!

Till slut, har du något youtubeklipp du vill dela med dig av?
Jag tog ett av Daniel Kahneman: Det är viktigt att veta hur vår hjärna fungerar vare sig man blir ingenjör eller något annat.

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 13 mars, 2015]


1 Comment

Tänka, snabbt och långsamt · March 15, 2015 at 6:32 pm

[…] Helena Eriksson hamnade av en slump på ingenjörsutbildningen Industriell ekonomi på LiTH. Hon ville egentligen bli Hortonom, men jobbar nu istället som Operations Controller på Mycronic […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *