Skärmavbild 2015-03-07 kl. 12.53.12

Mitten av mars närmar sig, och precis som för Jessika är det även dags för mig att tenta av två kurser. Min första tenta äger rum om så lite som nio dagar, och tenta två äger rum två dagar senare. Precis som alltid när en tentaperiod närmar sig pendlar jag mellan att befinna mig i ett oförklarligt lugnt tillstånd och fullkomligt kaos. Ena sekunden är jag helt övertygad om att jag kommer att ta mig igenom tentorna, som denna gång handlar om  miljökemi och biokemi, för att någon minut senare övergå till att ifrågasätta syftet med att ens läsa kurserna.

Då fler än jag själv tentar under de kommande veckorna tänkte jag dela med mig av mina bästa pluggtips. Jag skulle inte påstå att jag är någon expert på området, men det har fungerat för mig under de tentaperioder jag har bakom mig och jag är övertygad om att de säkert kan hjälpa någon av er.

How to: Plugga på bästa sätt

1) Jag tror inte på att plugga non-stop i flera timmar. Jag behöver alltid något som lockar mig till att behålla fokuset på att plugga. I mitt fall brukar denna “morot” vara att jag får en paus. Jag brukar dela in det så att jag pluggar så effektivt jag bara kan, för att sedan ta en paus i 15 minuter. När jag har gjort detta två till tre gånger, brukar jag ge mig själv en längre paus som kan läggas på att exempelvis äta lunch eller ta en promenad.

2) Ha kul! Jag tycker det är viktigt att försöka planera in lite kul saker också, trots tentaplugg. Av erfarenhet vet jag att jag inte kan plugga i ett halvt dygn, utan att vila. Planera in ett träningspass med en kompis, eller se det senaste avsnittet av favoritserien.

3) Planera! En god planering är A och O när det kommer till att plugga. För mig innefattar planering inte bara att börja i god tid, utan även att sätta upp en plan för vad som ska göras och när det ska göras. Jag brukar lägga fem minuter varje dag på att planera nästkommande dag, och jag upplever att det funkar bra för mig. Något som är viktigt att komma ihåg är att tillåta sig själv att vara ledig om man blev klar med dagens lista tidigare än väntat. Av egen erfarenhet vet jag att det är enkelt att tänka “äsch jag gör en tredje extenta”, trots att man bara planerat för att göra två.

Skärmavbild 2015-03-07 kl. 13.09.10

Så här ser dagens planering ut. Det är, enligt mig själv, rimliga mål för en dags plugg. Jag brukar göra mina listor i min dators antecknings-app. För mig som har både Mac och iPhone går det dessutom synka listorna mellan dator och telefon vilket är smidigt!

Vilka är era bästa pluggtips?

 

Under de kommande dagarna kommer bloggen att hamna lite längre ner på min prioriteringslista. Om jag har tid kommer jag givetvis att uppdatera. Annars ses vi på andra sidan tentaveckan. Till er som tentar – lycka till!


1 Comment

Rapportskrivning och slutpresentation · March 10, 2015 at 6:45 am

[…] fler av oss sitter med tentaplugg så sitter jag med rapportskrivning och presentationsförberedelser. Det tar väldigt mycket tid […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *