“DET ÄR SPÄNNANDE ATT FÖRSTÅ HUR OCH VARFÖR SAKER FUNGERAR”

Hej Désirée! Hur kommer det sig att du läste till civilingenjör i energiteknik i Umeå?
När jag insåg att jag ville tillämpa mina fysikkunskaper på något mer praktiskt så kändes en civilingenjörsutbildning självklar. Då energiproduktion och el verkade spännande att lära sig mer om blev valet ganska enkelt. Jag ville plugga i en stor studentstad och hade redan en kompis som pluggade i Umeå, så där hamnade jag helt enkelt.

Har det alltid varit självklart för dig att bli ingenjör?
Absolut inte. Det tog mig två år in på min magisterutbildning i fysik att inse det. Kursbeskrivningarna med all teknik och programmering skrämde mig, men förvånande nog har detta varit otroligt intressant och något jag blivit bra på. Jag tycker det är spännande att förstå hur och varför saker fungerar som det gör, så det var en väldigt bra utbildning för mig.

Vad är det roligaste minnet du har från studietiden?
Svårt att säga, jag har så många bra minnen från alla olika event och föreningar jag engagerat mig i. Måste jag välja ett är det minnen av julfesterna med festeriet för mitt program och grannprogrammet teknisk fysik.

Var du bra på matte och fysik på gymnasiet?
Mitt första år var jag väl ok i fysik, men gillade det inte. Jag hade en hemskt dålig fysiklärare som förklarade problem med ”att det bara är så”. Då skulle jag aldrig läsa fysik på universitetet. Mitt andra och tredje år fick vi en kanonlärare, som vände på detta och fick mig på bättre tankar, vilket också höjde mina fysikbetyg. Matte har jag alltid haft lätt för däremot. Men det är ju mycket roligare att lösa ett fysikproblem med verklighetsanknytning, än en komplicerad integral bara för att man kan.

Du arbetar som konsult inom elnät på ÅF. Vad innebär det?
Jag arbetar med projektering av luftledning och kabel, alltså planering av elnätsarbetet inför bygget. T.ex. arbetar jag nu med en 30 km lång luftledningssträcka, där vi ska placera och välja stolpar utifrån olika förutsättningar som mark, fastighetsägares önskemål, arkeologi, kostnad, hållbarhet, etc. Resultatet blir ett förfrågningsunderlag till en entreprenad. I detta projektet sitter jag även med projektkoordinering och gör ekonomisammanställningar, tidplansuppföljningar samt ansvarar för internkommunikationen.

Hur ser en vanlig dag ut för dig? 
Som inhouse-konsult sitter jag med mina ÅF-kollegor på kontoret i Solna. Min kalender är oftast ganska tom och jag lägger upp mina dagar fritt på det som behövs göras. Någon gång under dagen brukar jag dock ha ett möte, oftast internt med ibland även ute hos kund. Program som frekvent öppnas på min dator är Excel, CAD-programmet Microstation, Outlook och PDF-verktyget Bluebeam. Längden på dagarna varierar lite, men i snitt standardtalet 8h.

Har du ett favoritcitat eller ett speciellt ordspråk du vill dela med dig av?
”Varför lägga tid på att vara på dåligt humör, när det är så mycket roligare att vara glad?”

Till sist, har du någon låt du vill dela med dig av?
Med dubstep i lurarna 9 av 10 fall under jobbtid skickar jag med min favoritlåt.


1 Comment

Vad gör en civilingenjör i energiteknik? · december 26, 2014 at 8:44 f m

[…] är lik en annan, på samma sätt är en ingenjörs arbetsområde inte lik en annans. Ta mig och Désirée, till exempel. Vi är båda ingenjörer (eller, nåja, hon är utexaminerad. Jag är fortfarande […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.