Jag hade min absolut sista föreläsning på programmet igår. Jag insåg det inte förrän en kompis påpekade det. Den sista föreläsningen...

Därför tänkte jag summera den här terminens innehåll. Som ni kanske kommer ihåg har jag läst kurser med inriktning på vatten- och avloppssystem.

Det har handlar om allt från processtyrning, till avloppsvattenrening till dricksvattenberedning… Vi har dimensionerat ledningar, försökt designa egna vattenverk och lärt oss att det här med avlopp… det är en himla viktig grej som det är lite tabu över att diskutera.

Vi har använt matte, fysik och kemi för att komma fram till det vi vill veta. Och när det inte har gått har vi försökt att resonera oss fram.

Vi har använt oss av verktyg som Google, böcker från Svenskt vatten, forskningsartiklar, VeVa (ett sorts excelverktyg), m.m.

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 15.15.37

Oavsett vilken kurs vi har läst har ju det mesta handlat om vatten…

 

Vi har haft mer tvärvetenskapliga perspektiv än jag någonsin har haft i programmet hittills. Vi har tränat oss i att se allt som ett kretslopp, istället som en kedja som börjar i ena änden och tar slut i den andra.

Vi har skrivit tentor och vi har gjort projektarbeten.

Vi har lärt oss att VA-ingenjörer, det är något som det är brist på ute på arbetsmarknaden. Både i Sverige och utomlands. Och det är ett perfekt yrke för den som vill arbeta i U-länder och förbättra livsvillkor där.

Basic CMYK

Den här bilden sammanfattar hela terminen nästan perfekt, faktiskt.

Vi, som har läst VA-kurserna, har helt enkelt fått lära oss en hel del. Jag kommer sakna höstterminen 2014.

Fast jag kommer nog i och för sig att sakna hela den här utbildningen. Men det är en annan historia.

/Tove

PS. Cred till Svenskt vatten för bilden. DS.


1 Comment

Vad ska du göra för resten av ditt liv? · January 24, 2015 at 12:57 pm

[…] projekt inom utbildningen. Se’n bär det iväg! Var, undrar ni? Ingen aning, säger jag. Vattenrening är spännande, fast jag dras mer och mer åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Kanske […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *