När jag började på civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik visste jag ingenting om koder och programskrivning. Det gör jag förresten inte idag heller. Eller, jo, jag kan skriva MATLAB-koder, men jag har lärt mig att det inte är “riktig” kod. Jag är nöjd ändå, för MATLAB är, enligt mig, helt underbart. Det är som en stor miniräknare som du säger åt vad den ska räkna på. Men jag var rädd för programmet i början. Jag var faktiskt inte så himla pepp på något av de programmen vi lärde oss i början av programmet.

Varför? Jag vet inte. Men jag tror det har att göra med att jag inte förstod sättet att tänka på, som vissa av programmen använde sig utav. Den där lilla detaljen att jag styr systemet (som ska simulera verkligheten) och säger åt programmet exakt hur det ska tänka, det tyckte jag var jobbigt. MEN, och det här är ett stort men, tack vare de underbara lärarna på IT-institutionen klarade jag kurserna och kunde till och med börja tycka att de var intressanta. Det är faktiskt få institutioner som har haft en så pass genomgående bra kvalitet på de kurser som jag har läst.

Och apropå IT: Jag snubblade över en artikel häromveckan. “What happened to women in computer science?

Skärmavbild 2014-10-27 kl. 20.36.29

Artikeln innehöll grafen ovan som visar en pinsam nedgång av andelen kvinnor inom IT efter cirka 1985. Ungefär samtidigt som persondatorer kom ut på marknaden. Och började marknadsföras mot killar… Sammanträffande? Kanske inte.

Det som är intressant är (som min sambo påpekade) varför kurvan inte går upp igen efter 2005. Idag har nästan alla en dator, alla använder en mobiltelefon. Alla ungdomar spelar spel, vare sig det är Angry birds eller World of Warcraft. Det är inte bara unga killar som använder sig av datorerna längre. Så varför ökar inte andelen tjejer inom IT? Jag tror att det är samma gamla visa som alltid… vi ser en mansdominerad bransch och är osäkra på hur jobbigt det är att ta sig in i den som kvinna.

Tack gode gud för Etsy. Ett underbart företag som ville anställa fler kvinnliga ingenjörer för att öka mångfalden. När de insåg att det fanns för få utexaminerade kvinnor såg de till att få fler tjejer intresserade av yrket. Och ökade antalet anställda kvinnliga ingenjörer drastiskt.

Mer av Etsyandan i Sverige, tycker jag!

/Tove


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *