När min farmor fortfarande jobbade var hon bibliotikarie. På födelsedagar och julaftnar fick jag och mina systrar alltid minst en bok var. Vi fick även de böckerna som Solna bibliotek ansåg ha sett sina bästa dagar som låneexemplar. Innan vi skulle sova la vi oss alla tre på rad och pappa läste högt för oss. Allt från Karlsson på taket till Harry Potter. Måste medge att det var lite sorgligt att alla systrarna blivit för gamla för högläsning när sista Harry Potter boken släpptes.

Books

Böcker har alltid varit en del av min uppväxt. Det är jag otroligt tacksam över. Det är något magiskt över att förlora sig i en bok. Men man tar sig sällan tid.

17e säsongen av Paradise Hotell och ytterligare en iteration av något programkoncept där man lagar mat och sen typ kastar den? För att 5 minuter senare se på nyheterna om hur andra delar av världen svälter. Absurt. TV måste skärpa sig. Kanske därför jag på senaste tid lagt mer och mer tid på att läsa istället.

Nu tänker ni “Vi läser i skolan hela dagarna”. Jo jag vet, jag med. Men det är skillnad på att läsa och läsa. Läsa i skolan gör man vid ett bord med penna och papper, det kräver 100% uppmärksamhet, du måste lära dig det du läser. Läsa på kvällen gör man i pyjamas, med en filt i en soffa. Kanske en kopp te och tända ljus också. Är det inte intressant behöver du inte komma ihåg. Jag och min kära vän Lido har till och med gjort en spellista som är bra att läsa till. Vi har en bokklubb, diskuterar och tipsar varandra.

Nu låter det som jag är 100 år gammal. Då får det väl göra det. Jag gillar att läsa. Punkt slut.

/Läslus-Sofster

Några boktips
(varning: jag har helt snöat in på böcker om feminism, design, karriär & management)

Lean In pratar om en mer konservativ syn på feminism medan #GIRLBOSS är mer “fuck it jag kommer i mini skirt till jobbet om jag känner för det”. De är bra kontraster till varandra med mycket inspiration & tips.

The Advantage berättar om hur man bygger upp en hälsosam organisation från grunden. Medan How Will You Measure Your Life ger sjukt bra tips på hur man bygger upp en hälsosam karriär från grunden (en tankeställare för oss som tenderar att säga ja till lite för mycket).

Design Of Everyday Things är en klassiker som förklarar de mest fundamentala designprinciperna vi har idag genom enkla exempel från vardagen. Lean UX och Lean Startup är två riktiga buzz words och båda dessa böcker bör läsas om du är intresserad av branschen.

design of everyday things
lean ux
Lean_Startup

Just nu läser jag Tänka Snabbt, Tänka Långsamt – otroligt intressant psykologisk djupdykning om hur vi tar beslut – medvetna och omedvetna.

Droppa gärna boktips i kommentarerna, hösten är lång!

Och veckans favorit:


3 Comments

Lisa från thas street team · October 8, 2014 at 7:35 pm

Hej Sof!
Försöker också läsa massa, och nu i somras så hittade jag min favoritbok; Alkemisten. Den är som en liten karamell av en magisk värld. Vet inte om du läst den? Om inte, LÄS DEN! Får en att stanna till lite i livet.
(Håller på med the design of everyday things nu, nice bok alltså, har fått mig att tänka till massa i vardagen)
PÖSS

Sofia · October 10, 2014 at 6:42 am

Hej! Jag älskar också böcker, särskilt nu på hösten. Mina absolut bästa boktips är Cecelia Aherns böcker varav Gåvan är den allra finaste, Denise Rudbergs elegant crime serie, Louise Boije af Gennäs Högre än alla himlar och Blå koral samt Kristina Olssons fantastiska deckare, t.ex. Paradisoffer.

Katarina · October 10, 2014 at 2:47 pm

Mina favoritböcker är Stockholmsserien av Per Anders Fogelström. Den är ju visserligen fiktion, och riktigt bra sådan, men för mig fungerade den som både historielektion och Stockholmsguide och jag kommer på mig själv med att referera till den i alla möjliga situationer. Det är en fantastisk skildring av samhällsutvecklingen från 1850 till 1950-talet inlindat i en gripande historia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *