Hm… vilka människor inspireras du av?

Överallt runtomkring oss finns det inspirerande människor. Vi måste bara lära oss att ha ögon och öron öppna för att hitta dem. Vi har alla vår egen livshistoria att berätta och lärdomar att dela med oss av. På vissa får en skrapa lite på ytan för att hitta det där inspirerande, på andra märks det nästan det på en gång…

 

 

Och vissa grupper anses dessutom vara mer inspirerande än andra. Jag saknar ofta människor att inspireras av inom den tekniska världen. Inte för att de inte finns. Utan för att jag inte hittar dem utan ansträngning. Jag måste aktivt leta upp dem. Så är det inte alls om jag vill inspireras av musiker eller konstnärer. Då finns inspirationen där, var jag än går. Det är så vårt samhälle ser ut. Men som Sophocles sa:

Den som söker skall finna.

Ja, det går att hitta inspirerande människor inom teknik, bara en letar. Helst ska du redan vara inne i den världen för att hitta dem. Men du kommer aldrig att hitta en civilingenjör i ett livsstilsmagazin på samma sätt som du hittar Lindsey Lohan eller Madonna. Inte för att dessa forskare inte har lika många och spännande berättelser och visdomsord att dela med sig av. Utan för att de inte säljer en livsstil. Alla ingenjörer behöver inte förpacka sina tankar och idéer på samma sätt som Lady Gaga förpackar sin musik i häftiga kläder. En av de inspirerande kvinnorna inom teknik- och forskarvärlden jag har letat upp är Ursulla Keller. Men om en inte är specifikt intresserad av att hitta inspirerande kvinnor i forskarvärlden är hon ganska svår att hitta.

Det här är otroligt synd. Vi behöver fler teknikinspirerande människor runt omkring oss. Vi stöter visserligen på teknik varje dag, men för att få en människa mer intresserad av den tror jag att vi behöver lära känna människorna bakom uppfinningarna. Hur har de hittat sin motivation? Hur tog de sig från de första staplande stegen på ett universitet till den plats de har idag? Jag är helt övertygad om att om fler reportage gjordes om detta skulle fler kvinnor välja den banan. (På samma sätt som jag är övertygad om att t.ex. Blondinbella motiverar kvinnor till att starta egna företag).

Så, Elle, jag har ett reportageförslag till er: Gör ett livsstilsreportage med framgångsrika kvinnor inom teknik- eller forskarvärlden. Jag skulle definitivt köpa tidningen!

Ett förslag på en kvinna som ni kan ha med, om ni skulle kunna tänka er någon +50, är Ursula Keller (klicka på länken så kommer ni till en radiointervju med henne). Hon är kvinnan från en arbetarfamilj som fick övertala sin pappa att plugga på den anrika tekniska högskolan i Zürich (“fysik är inte för kvinnor”). Hon blev den första kvinnliga professorn på samma universitet. Hon är kvinnan som kämpade på, trots att det tog flera år innan hon på riktigt accepterades som professor inom fysik (för att hon var kvinna). Dessutom är hon medlem i Kungliga vetenskapsakademien. Här finns inspiration att hitta så det räcker och blir över.

Och, Elle, skulle ni få för er att göra ett reportage à la “3 under 30” (“30 under 30” skulle kanske bli lite väl mycket?) kan jag föreslå Heather Knight, Leigh Anne Ihnken och Jessie Rosenberg. Bland annat. Och säg inte att det inte går att göra teknik säljbart. Det kanske är en utmaning eftersom er målgrupp inte är van vid det. Men vem har inte gillat utmaningar?

/ Tove

PS. Jag måste erkänna att jag inte gjorde min hemläxa ordentligt. I juni i år gjorde Elle (dock ej svenska) en artikel om de mest inflytelserika kvinnorna i teknikbranschen. För första gången någonsin. Heja! (Och tack till Ulrika som tipsade om det hela). DS.


2 Comments

Maria · September 27, 2014 at 6:53 am

Skriver under på den! Blev jätteglad när programmet “Felix stör en ingenjör” gick på fyran för några år sedan, unga smarta ingenjörer som hade spännande jobb utomlands. Om du är i kontakt med Elle eller liknande tidning så hade det även varit kul med en drös ingenjörer i deras reportage om svenskar som lyckats utomlands, alla sådana reportage handlar om de som lyckats inom mode (modeller eller designers), musik eller sport – oavsett om det är män eller kvinnor.
Ni på Womengineer kanske kan fundera på att ha två listor med bloggare, studenter respektive yrkesverksamma?

womengineer · September 28, 2014 at 9:48 am

Jag såg aldrig på Felix stör en ingenjör, det ångrar jag så här i efterhand. Hoppas att de gör en uppföljare! Ja, vi får se vart Womengineer styr :) För min del vill jag gärna läsa fler yrkesbloggar från ingenjörer. Om du vet några bra där ute på nätet så tar jag gärna emot tips. /Tove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *