Ibland måste man fly från verkligheten. Så är det bara. Man måste få en liten stund att tänka på något annat, vare sig det gäller studier, jobb, relationer eller någonting annat. Personligen börjar jag känna av ett behov att komma ifrån trafiken. Jag längtar efter gröna ytor och att kunna promenera i lugn och ro, utan en massa buller runtomkring. Men nu har jag i alla fall hittat en slags tillflyktsort, på ett något oväntat ställe – skolans takterrass. Ovanpå campusets huvudbyggnad finns nämligen ett café och en uteservering med utsikt över halva München. Jag förstår varför stället är så populärt bland studenter – det ger en avkoppling och perspektiv på saker och ting. Lite ny energi helt enkelt.

För att spinna vidare på tråden om vilka kurser vi läser just nu så håller jag fortfarande enbart på med min Tyska C1-kurs. Och jag är riktigt nöjd med den! Vi är en liten grupp på åtta studenter så det blir mycket interaktiva lektioner. Vi får öva på situationer som vi kan stöta på i  verkligheten och som vi har nytta av i vardagen. Idag simulerade vi till exempel en arbetsintervju och under första lektionen pratade vi om väder. För vad är mer passande än just väder när man ännu inte känner varandra så väl och behöver något att småprata om..?

Terrass

Uppe på takterrassen. Och vädret var, som ni ser, helt okej!

I början av oktober sätter terminen igång på riktigt och jag börjar längta dit. Det är fortfarande inte hundraprocentigt säkert vilka kurser jag kommer att läsa, eftersom valet av kurser visade sig vara ganska komplicerat. De ska passa in i schemat, helst ges på samma campus och naturligtvis ska man även lyckas få plats på kursen. Och som jag tidigare nämnt söker man antingen med CV och ansökningsbrev eller så är det först till kvarn som gäller. Tydligen bör man anmäla sig till så många kurser man bara kan, för att sedan besöka de första föreläsningarna och därefter bestämma vilka man vill fortsätta med.

Jag ska försöka ersätta några av de obligatoriska kurser som mina kurskamrater på LTH läser just nu. Det tredje året väljer vi dessutom en teknisk profil att rikta in sig mot. Om man studerar utomlands är man inte begränsad till dem som erbjuds på LTH, utan får möjlighet att sätta ihop en egen. Tjoho, tänkte jag, det måste jag ju ta vara på! Därför satt jag ihop en profil av typen industridesign. Samtidigt är jag väldigt sugen på datateknik, men de kurserna ges på ett campus en timme bort… Dessutom har jag ju möjlighet att läsa sådana kurser på LTH när jag kommer tillbaka. Så om allt går enligt planen kommer jag i höst läsa några kurser tillsammans med arkitektur- och industridesignstudenter. I högstadiet var bild och form ett av mina favoritämnen. Nu var det dock ett bra tag sedan jag sist satt ner och tecknade, så lite nervös är jag allt. Men det blir nog bra.

Johanna


1 Comment

Välkommen in i den tyska svettiga bastun · October 22, 2014 at 9:26 am

[…] Att välja kurser är en lång och smärtsam process. Fruktansvärd omständligt, än mer än vad jag tidigare trodde. De första veckorna går åt till att besöka så många olika föreläsningar som möjligt, för […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *