Efter nästan en vecka i München känner jag mig lite mer hemma och kan nog påstå att jag nu kommit till ro. Jag vet något sånär vilken U-Bahnlinje som leder vart, vilken Döner kebab som smakar bäst och var knappen för att slå på strömmen i köket sitter.

När man kommer till ett nytt ställe brukar man de första dagarna överväldigas av en massa positiva intryck. I det här fallet var det naturligtvis det klassiska: det tyska språket, män som springer runt i Lederhosen och hela fenomenet med Biergarten. Men utöver dessa, är det som slagit mig allra mest faktiskt vilken stor roll tekniken verkar spela. Det känns som att jag har hamnat i något av ett Europas möjligheternas centrum.

Jo, jag visste ju sedan tidigare att München är säte för en hel del stora företag och en stad framstående i teknik. Men inte att det skulle ha så starka influenser. I förmiddags besökte vi Deutsches Museum som helt klart är att rekommendera. Det kan beskrivas lite som ett mecka för teknikintresserade. Och jag börjar redan nu fundera på att skaffa ett extrajobb under studietiden här. Hur kan man inte gå i sådana tankar, när det finns så många spännande företag runtomkring?

BMW-Welt

Siemens, IBM, Intel, BMW och KPMG är bara exempel på några. De utlyser en hel del tjänster för ingenjörsstudenter på sina respektive hemsidor och universitetets olika institutioner tycks också behöva hjälp. Det verkar som att hela två tredjedelar av alla studenter i Tyskland har ett jobb vid sidan av studierna. Då borde det väl jag också kunna få tid till det? Okej, jag kanske först ska se hur mina kurser verkar, men det känns som att jag på ett eller annat sätt borde ta vara på möjligheten nu när jag väl är här.

Innan jag åkte ner till Tyskland fick jag höra att “se nu till att ha lite kul där borta också”, menat som att jag inte skulle plugga för mycket eller syssla med alltför seriösa fritidsaktiviteter. Ordet “kul” har uppenbarligen olika betydelse för oss alla. Till exempel är utbytesstudenter kända för att festa mycket. Och visst, det är kul ibland. Men för mig har “kul” en så mycket bredare definition än så. För mig kan kul mycket väl betyda extra språkkurser på eftermiddagen eller jobb vid sidan av. Jag tycker om det. Tycker om att lära mig nya saker, att utveckla de kunskaper jag redan har och att tillämpa dem i ett praktiskt sammanhang.

Muenchen

Det är också skönt att göra något annat än att bara plugga och att komma ifrån studentbubblan för ett tag. På en arbetsplats träffar man ju annat folk än bara studenter; man kommer ut lite i den “riktiga världen” som annars kan kännas rätt avlägsen.

Och studerandet kan ibland bli till en ganska frustrerande sysselsättning. Det krävs flera månaders inlärning innan man slutligen tenterar och får se ett resultat av sin prestation. Ett resultat, som man för den delen oftast inte hinner se, innan det är dags att sätta igång med nästa kurs. På ett arbete däremot, så får man en uppgift, utför den och sedan var det bra med det. Lite förenklat… Men man ser i alla fall resultat mycket snabbare och det är faktiskt avkoppling i sig.

Mitt nästa steg inför terminens start blir nu att välja kurser. Det är nämligen så att på seminarier är det först till kvarn som gäller. För somliga måste man dessutom ansöka med personligt brev och CV. Det fungerar alltså lite annorlunda än vad vi kanske är vana vid. Tja, så oavsett om jag bestämmer mig för att försöka skaffa ett extrajobb eller inte, gör nog bäst i att uppdatera mitt tyska CV. Eller mitt Lebenslauf som det så vackert heter här.

Johanna


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *