Hur ska man laga mat som är billig, har bra energi innehåll, är god och inte allt för tidskrävande?

Många studenter slarvar med energirik mat! Detta resulterar i trötthet, utmattning, svårt att koncentrera sig och dålig motivation —-> Svårigheter att prestera bra! Det är VIKTIGT att äta rätt. Så nu kör vi!

Att göra storkok är ekonomiskt för oss fattiga studenter. Samtidigt är det otroligt praktiskt om man behöver både lunch och middag för långa dagar i skolan/ för att man pendlar/ för att man ska direkt till gymet efter skolan. Men att äta samma mat dag ut och dag kan göra vem som helst illamående i längden. Allt handlar om planering och förberedelser (som vilket lyckat projekt som helst). 

Här är stegen mot en mer ekonomisk näringsrik matlagning!

  1. Ha en bas i skafferiet av kryddor, oljor, soya, sweetchilli, etc, sånt du gillar att smaksätta med.
  2. Kolla vad som är på tillbud i dina butiker som kan utgöra en bas för ihopkoket och försök att planera matlagningen efter det. (Nu tänker jag saker man kan spara in på som kycklingfile, fisk, kött, sånt som kostar en del).
  3. Fundera ut vad som skulle passa till, och vad du kan variera med.
  4. Planera ev. såser

Här kommer mitt exempel! 260kr för 15 matlådor!!!!!!!

1. I mitt fall denna vecka var det torsk, kycklingfile, vitkål och diverse rotfrukter som var på tillbud. (40+50+15=105 kr)

2. I tillbehör köpte jag tomater, bulgur, halloumi (dyrt men det unnar jag mig), fetaost, melon, avocadonät, sallad, paprika, soltorkade tomater, lök, lime. (142 kr).

3. Sås körde jag min supersås som är billig och nyttig! Man kan ha creme fraîche eller turkisk yoghurt eller matlagningsgrädde eller vad man önskar men kvarg är ett hett tips! Kvarg kan man ha till ALLT! Jag varierar med att till sätta lime, sweet chili, mango chutney, eller en dipmix med vitlök och örtersmak, och självklart ALLTID VITLÖK i alla! (Kvarg 13 kr)


Hur gjorde jag då detta?

  1. Ta fram kycklingfile och torsk dagen innan så att det är tinat. På morgonen la jag kycklingen i marinad för att den ska smaka extra gött (rapsolja, vitlök, soya, salt, peppar och sweet chili)
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Gör en stekyta på kycklingen (Behövs inte, men jag tycker det ser godare ut då). Sätt kycklingen i en ugnsform och släng in den där i 25-30 minuter beroende på storlek av filéerna).
  4. Hacka ihop rotfrukter, häll över olja, (kryddade med timjan och salt). Har du varmluftsugn kan detta få stå och götta sig med kycklingen. (40 min)
  5. Stek torksen (du kan sätta ströbröd om du vill jag penslade bara ett ägg).
  6. Koka bulgur.
  7. Hacka vitkålssallad (strimlad med olivolja, vitvinsvinäger, svartpeppar och paprika). Blev som en pizzasallad.

När allt detta är klart finns MASSOR av olika matlådor att skapa och variera med. 1-7 och det tillbehören som handlades fick jag massor med variationer.
Allt som allt har jag

Proteinkällor:

  • 7 portioner kyckling
  • 4 portioner fisk
  • 2 portioner halloumi
  • 2 portioner fetaost

= 15 portioner GOD, SUND, ENERGIGIVANDE, TIDSSPARANDE, VARIERANDE, SMAKRIK MAT för 260 kr*.

Jag varierade med mina tillbehör:

Då jag inte orkar varken kyckling eller torsk nå längre. Min supersås med fetaost, sallad och avocado med melon som efterrätt! 


Hur ska man laga mat som är billig, har bra energi innehåll och är god när man inte hinner/vill/orkar laga storkok?

När tiden inte räcker till för att planera ett storkok, (vid tentaperioder, varit bortrest, ska bara ha mat för några dagar etc) för att ändå spara pengar (och undgå att köpa snabbmat) har jag några tips här…

  • Ha som sagt alltid basics hemma för att kunna smaksätta (eller slänga ihop nått om du inte hinner handla). Basics menar jag saker som du ofta brukar använda i din matlagning och saker som har lång hållbarhet, som krossade tomater, sweetchilisås, mango chutney, kryddor, olja, soya, ev buljong, vitlök, lök
  • Frysen ska innehålla saker som går att tina snabbt så som bacon, broccoli, blomkål, köttfärs (packat i små platta paket så tar dom lite plats och tinar fort).
  • I kylen kan man ha proteinkällor med lång hållbarhet så som fetaost eller halloumi (finns säkert andra, har ni några tips?)
  • Ev vara så förberedd för stressade perioder och ha färdiga “emergency” matlådor som bara är att slänga i micron.

*Jag räknade inte med mina “skafferibasics” i totalpriset. Det används lite av dem vid varje matlagningstillfälle och de håller länge.

Hoppas detta kan vara till någon hjälp!

Ha det bra /Ellen


6 Comments

Johanna Friedman · September 26, 2016 at 4:11 pm

Hej Ellen,

Gillar verkligen ditt inlägg och måste säga att storkok is the shiet!
Har själv alltid försökt att handla efter kampanjer under min studenttid för att hålla kostnaderna så låga som möjligt. Tog ett tag innan man kom in i de hela men en sak jag gjorde för att ha variation under veckan var att ha en låda i frysen som jag alltid sparade en matlåda i från varje vecka som gått. När den väl var full så hade jag 7 olika rätter som jag kunde äta till lunch varje dag. Med andra ord fick jag en variation vilket gjorde att jag kunde leva vidare med att köra storkok. Nuförtiden så finns det ju massa bra lösningar exempelvis matsmart.se typ som ÖOB fast på nätet, vill man ha variation och inspiration så har Coop lanserat sin smarta kasse( https://www.coop.se/Handla-online/Smart-matkasse/ ). Finns liknande lösningar för Mathem ( https://www.mathem.se ) via http://www.Tasteline.se likaså för Mat.se som har http://www.kokaihop.se eller http://www.spisa.nu. Har även upptäckt en aktör vid namnet matspar.se där man kan komponera sin egen kasse och får veta vart den är billigast ( https://www.matspar.se ) Hoppas på den senare kommer med en lösning liknande Coops smarta kasse eller recepttjänsterna som tasteline eller kokaihop har :)

Plugga, träna, jobba, matlådor, vänner… -Hur ska man få tiden att gå ihop? · September 16, 2014 at 1:53 pm

[…] hinner jag laga mat? Den har jag redan fixat såklart! Söndagar är matlagningsdagen och då finns det matlådor för hela […]

Lätt och billig studentmat! · January 8, 2015 at 5:05 pm

[…] där med vardagsmat är jag inte så bra på. Jag borde ta till mig Ellens tips mer än vad jag gjort hittills. Men jag har några recept som funkar, som är vad jag kräver: […]

storkokstips: Billig, nyttig, snabb och god studentMAT! · January 22, 2015 at 12:02 pm

[…] gången jag skrev om min geniala studentmat var det väldigt poppis. Så vi kör en gång […]

Hur du tar makten över din studiesituation och får tid för annat · October 7, 2015 at 4:07 pm

[…] ta igen sig och pausa för att få ny energi… för att inte tala om att kanske hinna laga mat? Avvägningen mellan lagom nivå på fritid och studier kan för många vara svårt att få ihop, […]

5 saker jag önskar att jag visste när jag började universitetet – Womengineer · September 14, 2016 at 5:28 pm

[…] Om du känner att du behöver tips på hur du lagar bra, billig matlådemat rekommenderar jag det här inlägget (som för övrigt är vårt mest lästa genom tiderna, det verkar som att det är fler än jag som […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *