“KAN FORTFARANDE KOMMA PÅ MIG SJÄLV I VARDAGEN STÅ OCH FUNDERA ÖVER HUR NÅGOT TEKNISKT FUNGERAR”

Hej Malin! Vad innebär det för dig att vara ingenjör?
För mig innebär ingenjörskap och att vara ingenjör en nyfikenhet och ett brinnande intresse för teknik, spelar ingen roll vilken sorts teknik, för ingenjörsrollen är så bred. Har väl aldrig egentligen tänkt på att jag brunnit för teknik, men har sedan jag var liten alltid undrat hur saker fungerar och insåg att jag tycker det är intressant. Kan fortfarande komma på mig själv i vardagen stå och fundera över hur något tekniskt fungerar.

Var valet att läsa till ingenjör självklart för dig?
Valet att plugga vidare efter gymnasiet var självklart och att det skulle bli inom teknik, men jag visste inte vilken gren inom tekniken som jag ville fördjupa mig mer i. Det finns ju tekniska utbildningar som inte heter något med ordet “ingenjör” att göra, men till sist blev det en civilingenjörsutbildning inom informationsteknologi.

Det är ju ganska få tjejer generellt som läser IT och teknik, hur var fördelningen på din utbildning?
I min klass var vi bara 3 st tjejer (av ca 35 st), men vår sektion bestod då också av civilingenjörerna inom datateknik och mitt år började det 3 st tjejer på D (av ca 140 st) . Åren efter blev det mycket bättre, men jag skulle säga att vi även då var en klar minoritet. Visst är det tråkigt att inte fler läser, men jag är van vid att umgås mycket med killar.

Vad var det bästa med din utbildning?
Det bästa med min utbildning måste jag säga var att vi läser enligt PBL (Problem Baserat Lärande). Har lärt mig otroligt mycket om hur det är att jobba i grupp och med olika sorters personer.

…och vad var det svåraste?
Det svåraste för mig var att skriva tentor, pluggade och kunde allt men blev så hiskeligt nervös när jag skulle skriva dem så jag ofta kunde glömma bort mycket av det jag lärt mig.

Vad jobbar du med just nu?
Just nu jobbar jag som Software Developer på Combitech, och är med i Combitechs Talent Program. Combitech samarbetar i mitt fall med SAAB Dynamics så det är där jag sitter om dagarna.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som ingenjör?
En vanlig dag på jobbet innefattar en del planerande, mycket funderade och en hel del knappande på tangentbordet. Om man sitter och klurar på ett programmeringsproblem man har kan det gå många timmar, ibland en hel dag utan att man skrivit speciellt många rader programkod.

Har du någon kvinnlig förebild?
Vet inte om jag har någon förebild direkt. Inget jag någonsin funderat på eller känt att jag haft. Finns otroligt mycket coola och framgångsrika kvinnor så det finns säkert någon som skulle kunna vara min förebild. Denna tjejen tycker jag är sjukt cool i alla fall. Meytal Cohen, spelar trummor som en gud, helt imponerad av hennes spel på dubbel kaggar. I denna videon spelar hon en låt av mina favoritgrupper, All that remains – Two weeks.

Och slutligen, har du något tips till unga tjejer som funderar på att läsa till ingenjör?
Ett tips till de som ska börja ett program är att engagera sig utanför skolan, jag var engagerad under hela min studietid. När jag flyttade ifrån allt det bekanta hemma i Skåne och upp till Linköping så kände jag inte direkt någon i Linköping. Så genom att engagera sig så får man ett otroligt nätverk och en himla massa kul!

Till de som fortfarande funderar: sök! Jag visste inte om IT-programmet var rätt för mig, inte ens om jag skulle trivas med att plugga vidare, men jag är otroligt glad att jag tog chansen när jag fick den. Studietiden är förvisso en stor utmaning men samtidigt är det en av de bästa tiderna i mitt liv!

[Intervjun skapades den 27 Augusti, 2014]


1 Comment

Genom att engagera sig så får man ett otroligt nätverk och en himla massa kul! · augusti 27, 2014 at 9:04 f m

[…] Malin Neveryd har läst  Civilingenjör i informationsteknologi på Linköpings universitet. Det är generellt ganska få tjejer som läser IT och i Malins klass när de började var de bara 3 st tjejer (av 35 stycken).  När vi frågade Malin om fördelningen i klassen säger hon: […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.