Ja, vissa av er kanske tycker att det är en dum fråga. “Alla får se ut hur de vill!” Och jag håller med. Kan folk bara göra sina jobb och hålla sig hela och rena struntar jag i resten. Det är dock inte alltid som resten av världen gör det, medvetet eller omedvetet. T.ex. visade det sig att arbetsgivare hade en större tendens att tycka om arbetssökare som använde manliga parfymer än traditionellt kvinnliga. Och de insåg inte ens att kandidaterna doftat olika…

Du vet alla de där tipsen som tidningar brukar komma med, om de har en artikel om anställningsintervjuer? Det kan vara “täck över dina tatueringar” eller “klä dig propert”. I flesta fall handlar tipsen om att du, utseendemässigt, inte ska sticka ut allt för mycket från normen. (Och vad normen är beror så klart var du jobbar. På vissa ställen kan det t.ex. vara okej att ha blått hår, på andra inte).

Därför kan jag inte låta bli att fundera på hur en fiktiv arbetsgivare skulle reagera på om Limor Fried (bilden nedan) kom in på hens kontor och spontanansökte om ett jobb. Anta att arbetsgivaren inte skulle ha en aning om hennes CV. Skulle hon ha en chans att få en spontanintervju på grund av hennes rosa hår, om nu företaget var på jakt efter nya förmågor? Det kan bero på företagets policy. Suck.

Skärmavbild 2014-08-20 kl. 21.30.52

Limor Fried. Vet du vem hon är? (Jag visste det inte tills förrän någon vecka se’n).

Nu är det så här att om Limor Fried inte skulle få en chans att visa upp sitt CV på sitt spontanbesök hos en fiktiv arbetsgivare skulle den senare antagligen ångra sig djupt efter att ha googlat namnet. För Limor är nämligen elektroingenjören som år 2005 startade AdaFruits Industries. Företaget tillverkar “open source elektronic kits” (hur översätter man det till bra svenska?). 2014 var företaget på 11:e plats i rangordningen av USA:s topp 20 snabbast växande privata företag. Limor var dessutom den första kvinnan på framsidan av WIRED Magazine och 2013 fick hon priset Årets entreprenör av Entrepreneur Magazine. Hon är en riktig inspirationskälla! (Så, som svaret på rubrikens fråga, du behöver verkligen inte följa den allmänna normen för att bli framgångsrik.)

Själv vill jag förresten gärna tänka att jag inte dömer människor efter deras utseende, men det går ju aldrig att säga säkert. Det gäller bara att försöka att vara så öppen som möjligt. Och som jag tidigare nämnt, så försöker jag inte sticka ut alltför mycket, klädmässigt, på jobbet. Kanske är jag en aning feg?

/ Tove

PS. Ni har väl inte missat Agnes Wolds sommarprat? Hon är visserligen professor i klinisk bakteriologi och inte ingenjör, men det är ett spännande program för de som är intresserade av kvinnors 1900-talshistoria inom akademin. Har du tid, så lyssna.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *