“Välkomna till studentlivet!” säger jag till er som började sin mottagning (Uppsalaspråk för nollning) i måndags (eller, för den delen, börjar den nästa måndag). Är ni lika taggade som jag är, på att sitta vid skolbänken igen?

Det inte bara nya kunskaper ni kommer få med er från utbildningen. Ni kommer få med er nya sätt att se på saker. Studentlivet förändrar en. När jag ser tillbaka på mina 6(!) år som student och hur jag utvecklats blir jag förvånad.  Ärligt talat, den här resan har gjort mer för min självkänsla och mitt självförtroende än alla Elleartiklar à la “Boosta egot i höst/vår/sommar/vinter” någonsin skulle kunna göra. Många utmaningar och många uppförsbackar. Många utbrott av frustration. Men också många stunder som fyllts av lättnad, glädje och stolthet över att klara av någonting som verkat så förbaskat svårt.

Men det är inte en persons tankar som visar vilka förändringar en genomgått. Det är vanorna. Här kommer en lista på saker jag börjat och slutat med se’n jag blev student.

Jag har slutat med att…

  • oroa mig över att jag inte kunde ha koll på allt i ett projektarbete och litade på att mina projektkamrater har koll på sina uppgifter. Se’n slutade jag med det och började jag oroa mig tills jag lärt känna dem. Se’n lärde jag mig att bara för att jag tycker att en uppgift innebär en viss sak kanske inte andra tolkar den på samma sätt. (Alltså…
  • (… jag har börjat vara extra tydlig när jag kommunicerar med andra. Och börjat fråga hundra frågor för att förstå hur andra tänker.)
  • sminka mig varje dag och gör det nu cirka tre gånger om året. Tror att jag säkert sminkat mig nu om jag fortsatt på juristprogrammet. Min hud mår förresten bättre än någonsin tidigare.
  • fixa håret. Nu är det lufttorka och borste som gäller. Inga jobbiga frisyrer. Men sån’t går väl i cykler.
  • betyghetsa, alltså plugga varje ledig stund för att få ett bra betyg. Det tog ett tag innan jag insåg hur stressad jag blir av det.

Jag har börjat med att…

  • ha stenkoll på mina utgifter och inkomster i ett excelark.
  • laga så mycket mat vid varje tillfälle att jag har för en hel skolvecka.
  •  använda cykelhjälm. (Och slutat).
  • skämmas (till skillnad från tiden innan studierna) över att jag inte använder cykelhjälm.
  • plugga på loven, om jag ska skriva omtenta.
  • fika mycket oftare än tidigare. Speciellt de första åren var fyllda av fikor under vardagarna.
  • fråga föreläsarna när jag inte förstår något. Inte alltid på en gång, men kanske dagen efter en föreläsning, efter att ha läst igenom anteckningarna. Och föreläsarna gillar det! Av någon konstig anledning så var jag rädd för att fråga för mycket på gymnasiet.
  • vara barnslig igen. Jag var väldigt allvarlig som tonåring och det följde mig upp på gymnasiet och vidare. Stämningen på ingenjörsutbildningarna i Uppsala är (om inte studierna kräver annat) väldigt avslappnad och… lite barnslig. Som att ha snöbollskrig på rasterna eller fuldansa ordentligt på dansgolvet.
  • använda cykellampa. Allvarligt, det är väldigt bra att ha och väldigt dyrt om poliserna kommer på dig utan när kvällen kommit.
  • (försöka) ge komplimanger så fort jag har någon. Typ när någon är riktigt bra på att förklara eller har en snygg lösning på ett problem. Bra för projektarbeten och pluggstämningen :)
  • plugga med mina kurskamrater. Jag pluggade alltid ensam tidigare för jag tyckte att jag blev så distraherad annars. Men det finns vissa uppgifter en helt enkelt måste diskutera med andra för att lösa. Och med rätt kurskamrater fungerar det här med att plugga tillsammans riktigt bra.
  • göra listor över saker jag ska göra…
  • … och nu, tydligen, över saker jag gör och inte gör. (Tips på listappar: Wunderlist eller Outofmilk. Wunderlist är mer användarvänligt men hakar sig mycket på min iPhone. Outofmilk hakar inte upp sig men är mer omständlig. Båda funkar bra för att-göra-listor eller inför matinköp).

Att börja studera var, tyckte jag, lite att jämföra med ett nyår (Ni vet, nyår=nyårslöften=nya vanor). Fast istället för att ni vaknar upp på nyårsdagen med nästan samma liv som förra året (förutom att ni lovat att börja träna) så vaknar de flesta av er upp i en ny stad och med nya människor omkring er. Alltså, ett perfekt tillfälle att ändra sin livsstil, om en nu vill! I studentlivet har ni ju inga vanor än så länge, så se till att ni är nöjda med vanorna ni skaffar er.

Har du några vanor du vill ändra på?

7658278494_cb249e8094_z

Snart är det dags att börja skolan igen! Är ni taggade?

/Tove

PS. Bildbevis på att jag både pluggar på sommarlov och med pluggkompisar.

Skärmavbild 2014-08-20 kl. 20.51.10

Det här är Jessica. Ja, alla papper och böcker på bordet är hennes. Ja, jag tar upp ett lika stort bord med mina saker. Frågor på det? :)

DS.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *