När jag var på besök i tyska Bremen tidigare i somras stötte jag på något som jag aldrig sett förut – parkeringsplatser reserverade endast åt kvinnor. ”Reserviert für Frauen” stod det vid platserna på ett plan i parkeringshuset. Jag tyckte att det var lite lustigt och såg framför mig hur kvinnor kom inkörande i den här bilen och radade upp sina fordon bredvid varandra. Klev säkerligen ut i sina högklackade skor med väskan i största hugg, redo för en shoppingtur. Jag undrade av vilken anledning det egentligen kom sig, men tänkte sedan inte så mycket mer på det.

Reserviert für Frauen

Nu när jag nyligen bokade biljett till München och klickade in mig på flygplatsens hemsida kom jag dock återigen i kontakt med dessa ”Frauenparkplätze”. Det kunde inte vara en slump utan måste ligga något bakom. Efter lite snabba efterforskningar upptäckte jag att sådana här parkeringsplatser för kvinnor inte alls är ovanligt förekommande i tysktalande länder. Och inte bara det, fenomenet tycks även breda ut sig i Asien. De verkar finnas till för att öka säkerheten för kvinnor och underlätta för dem – inte bara i trafiken – utan enligt Wikipedia även vad gäller promenaden till shopping eller arbete. Det där jag tänkte med shoppingen var då inte så tokigt trots allt!

Asien

Min snälla tyska mentor som jag tidigare berättat om har erbjudit sig att komma och hämta mig med bil på flygplatsen när jag anländer. Vem vet – kanske ställer hon då bilen på en Frauenparkplatz!

Johanna


5 Comments

Tove · August 14, 2014 at 5:43 am

Jäklar! Vet inte riktigt hur jag ska reagera. Vilket konstigt sätt att resonera på, när det gäller det här med att kvinnor ska ha egna p-platser :)

Johanna · August 14, 2014 at 6:25 am

Jag tycker framförallt om de rosa kinesiska platserna! Och om man ska tro rösterna i texten: “Kvinnorna vet helt enkelt inte hur man parkerar” eller “Kvinnor är inte i stånd att nå sitt mål”…

Jessica · August 14, 2014 at 8:13 am

I Tyskland har man primärt infört Frauenparkplätze för att kvinnor ska få ljusa platser nära utgången till parkeringshus, för att minska risken för överfall i mörka skymda utrymmen. Synd och skam att det ska behövas, men en bra grej i det syftet anser jag. För övrigt är kvinnor lika bra på att parkera som män :)

Emelie · August 14, 2014 at 5:34 pm

Efter att ha bott tre år i Schweiz där även dessa finns måste jag medge att det är en riktigt bra grej. Speciellt eftersom poängen är att de ligger nära utgången, är lite större och oftast lediga. Sedan kan man diskutera om de inte borde heta “Familienparkplatz” istället ;-)

”Reserviert für Frauen” | En doktor i gjuteriet · August 20, 2014 at 2:42 pm

[…] Läs hela inlägget här: ”Reserviert für Frauen”. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *