Det här inlägget är inte skrivet för dig som redan vet vad som väntar i höst. Det är skrivet för dig som är så osäker så att fjärilarna går på koffeinpiller där inne i magen. Du kanske har loggat in på antagning.se och stirrat på ditt antagningsbesked? Liksom stirrat och stirrat och stirrat och hoppats, mot alla odds, att det ska svara av sig självt och att svaret ska vara det absolut rätta svaret? För själv vet du ju inte. Du kanske inte vet vad du vill. Vad du vill tacka ja till. Och nu är snart sista dagen här.

Vet du vad? Det är lugnt. Jag kommer inte uppmana dig till att tacka ja till ingenjörsutbildningen om du väljer mellan den och en sjuksköterskeutbildning eller ICA. Jag kommer inte uppmana dig till att tacka ja till fem års heltidsstudier istället för ett års resande i Australien. Det enda jag kommer att säga är att det är lugnt. Hur du än gör så är det lugnt. Det absolut viktigaste är att du har tak över huvudet och en mätt mage i höst. Kanske tackar du ja till den där ingenjörsutbildningen och kanske har du då dina bästa år hittills i ditt liv. Kanske tackar du ja och upptäcker att du hellre ägnar föreläsningarna åt att komponera klassisk musik än lyssnar på ännu mer tjat om envariabelanalys. Då kan du alltid hoppa av, på samma sätt som jag hoppade av juristprogrammet. Kanske tackar du nej och ångrar dig. Då kan du alltid söka nästa år igen. Det är aldrig för sent att ändra kurs, som Mia gjorde.

Det är lugnt. Du vet inte vad som är rätt för dig innan du har provat. Och bara du kan bestämma i vilken ordning du vill prova. Du kan åka jorden runt/jobba på ICA det här året eller ta ett sabbatsår från dina studier lite senare. Du kan läsa till ingenjör nu i höst och börja på sjuksköterskeprogrammet till våren, om du känner för det.

Ska jag utgå från mig själv är att utbilda mig till civilingenjör ett av de bästa valen jag gjort. Men jag fick prova mig fram hit.

Se det hela som ett äventyr. Du har kanske precis tagit studenten. Du kanske hela livet har gjort vad du “ska” göra i utbildningsväg, först grundskolan och sedan gymnasiet. Nu får du för första gången verkligen välja. Det är stort. Och kanske läskigt. Men jäklar vilket äventyr.

Skärmavbild 2014-07-28 kl. 20.54.58

/ Tove


2 Comments

Mia · July 31, 2014 at 1:58 pm

Det är dags att tacka Ja till livet ;)

Tove · July 31, 2014 at 5:23 pm

Håller helt med, Mia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *