BH:n är en smart uppfinning. Inte bara håller den behagen på plats, utan den fungerar också utmärkt som förvaringsplats. Jag har sett folk stoppa ner alltifrån pappersnäsdukar till mobiltelefoner i BH:n när händerna eller fickorna helt enkelt inte räcker till. Nu har den fått ytterligare ett användningsområde tack vare den indiska ingenjörsstudenten Manisha Mohan.

Uppståndelsen kring gruppvåldtäkterna i Indien har väl inte lyckats undgå någon. Den 22-åriga Manisha Mohan fick nog av att känna sig otrygg och tog fram en BH som ska hjälpa kvinnor att våga gå ut igen. Vid ett överfall larmar BH:n nämligen polis genom ett inbyggt GPS-system och den kan dessutom ge förövaren elektriska stötar på 3 800 kV.

Electric braDet är egentligen hemskt att en sådan här sak ska behövas. Men vad gör man när problemen är större än en själv? När förändringen ligger i något som är så djupt rotat i kulturen?

– Jo, man plockar fram sin uppfinningsrikedom! Man bidrar med det man själv har förmåga till och i Manisha Mohans fall skedde det med hjälp av teknik. BH:n löser förvisso inte det underliggande problemet, men därmed inte sagt att den inte gör någon nytta.

För vad gör en ingenjör egentligen? Tove har varit inne på det tidigare och jag skulle vilja instämma att en ingenjör är någon som finner lösningar. Vad gäller Manisha Mohan så hade hon ingen expertkunskap inom elektronik, men det hindrade henne inte från att genomföra sin idé. Hon tog helt enkelt kontakt med personer med rätt kunskap och så var det problemet löst.

En framgångsrik ingenjör, vill jag därmed tillägga, är någon som inte backar för hinder på vägen utan finner en väg att gå runt dem.

Johanna


3 Comments

Tove · July 28, 2014 at 4:24 pm

Vilken bra text! Vilken driven tjej! Och vad synd att BH:n ska behöva bli ett vapen.

womengineer · July 29, 2014 at 8:27 pm

Men varför inte trosor med samma funktion? Helt genialt!

Aldrig mer solbränd? · June 17, 2015 at 4:34 pm

[…] är spännande att teknik kan tillämpas i så många olika sammanhang. Jag kom att tänka på den indiska ingenjörsstudent som jag skrev om förra sommaren. Hon, som tog fram en BH med finessen att den gav elektriska […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *