Kommer ni ihåg att jag skrev inlägget Vad gör en ingenjör? Där jag påstod att vi arbetar med tekniska system. Det påstår jag fortfarande. Nästa fråga är då: Vad är egentligen teknik?

Jag och min sambo diskuterade detta intressanta ämne för några veckor sedan. Och kom inte fram till ett bra svar. Vi var överens om att en mascaraborste är teknik. Men är själva mascaran det? Jag sa ja (det finns ju kemiteknikingenjörer), min sambo sa nja.

Skärmavbild 2014-07-26 kl. 07.56.15

Vad tycker ni? Teknik eller inte?

Men tillbaka till vad som självklart är teknik. Det är mobiltelefoner, kameror, datorer, industrimaskiner, plattänger, vattenkokare, datorspel, m.m. Fine. Men det där är bara exempel och dessutom väldigt olika sådana. Nordstedts Svenska ordboken skriver

Teknik:… system av avancerade produktions- och utvinningsmetoder som i hög grad bygger på omvandling och utnyttjande av naturens energiresurser…

Nja… Ja, det är väl i sig riktigt, men jag tycker inte om den. Vad sägs om att fråga wikipedia?

Tekniken har ofta delats upp i fyra funktioner: att transformera (till exempel olja till plast), att transportera (till exempel varor, människor eller information), att lagra (t ex information eller matvaror) och att kontrollera/styra/reglera (till exempel en termostat som håller en jämn temperatur i ett hus).

Den här i kombination med Nordstedts tycker jag bättre om. Vi använder naturresurser (t.ex. olika former av energi eller olika metaller) för att transformera, transportera, lagra eller styra olika saker. Och för att kunna göra det använder vi oss främst av matematik, fysik och kemi. (Vilket i slutändan gör att vi ofta även involverar datorprogram för vissa beräkningar är jobbiga att göra i huvudet).

Ett tekniskt system blir till då när olika tekniska beståndsdelar samverkar för att bilda t.ex. en plattång. Eller vattensystemet i din hemstad. Teknik behöver inte vara en elektrisk pryl. Det kan lika gärna vara telefonväxeln du når när du behöver hjälp av CSN liksom en så modern sak som en uppvärmbar ögonfransböjare.

Det här är så häftigt! Förstå att vi kan göra så mycket med tekniken. Allt (?) du använder idag har tagits fram eller påverkats av människans teknikanvändning. Din cykel, ditt smink, dina kläder, ditt vatten. Jag vet att definitionerna ovan är lite torra men när jag förstod hur mycket tekniken påverkar våra liv blev de där torra definitionerna något stort. Och när jag själv började lära mig hur jag ska använda tekniska system i mitt yrke blev det stora något greppbart. Fantastiskt vad människor kan hitta på.

Vad tycker du är teknik?

23785_386219612175_1461803_n

Andra året på min utbildning gjorde min kompis en tvärvetenskaplig studie. Hon använde båda teknik- och konstkunskaper för att göra ett porträtt av mig.

Skärmavbild 2014-07-25 kl. 17.50.33

Ganska likt, eller hur?

/ Tove


1 Comment

Vad som gömmer sig under BH:n · July 28, 2014 at 12:51 pm

[…] Man bidrar med det man själv har förmåga till och i Manisha Mohans fall skedde det med hjälp av teknik. BH:n löser förvisso inte det underliggande problemet, men därmed inte sagt att den inte gör […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *