Första antagningsbeskedet har kommit och nu vet du förhoppningsvis vad som väntar när sommaren går mot sitt slut. Du kanske gör som Jessica och flyttar till Stockholm eller som Mia och låter flyttlasset gå mot nordligare (eller sydligare?) breddgrader, mot Luleå?

Mitt flyttlass gick lätt sydöst, mot Uppsala och Skandinaviens äldsta universitet (även om Lund vill hävda annat). “Välkommen hit, välkommen hem” står det på skylten som bilarna passerar in mot stan. Och idag känner jag mig hemma. Men det krävdes lite tid eftersom jag är en så’n människa som inte bara ställer ned en resväska på en plats och säger “här hör jag hemma!”. Nej, jag måste fixa och trixa i lägenheten först. Skapa rutiner. Upptäcka vilka tider tvättrummet är tomt och när köerna på ICA är kortast. Hitta kortaste vägen till skolan och den vackraste.

Här är mina tips till dig som har börjat fundera på en flytt till Uppsala:

  1. Skaffa boende. Har du inte börjat fundera över det gör du det nu. I kid you not. Jag har aldrig hört talas om någon som inte fått boende, men jag vet människor som fått vänta till oktober, november innan de slutat pendla från Gävle… Uppsalas nationer kan vara en bra start, Studentstaden ett annat och Heimstaden erbjuder studentrum i Flogsta som är relativt lätta att få. På blocket kan du både leta andrahandsuthyrningar och lägga ut en sökes-annons själv.
  2. Adressändra.
  3. Fixa hemförsäkring. (Ja, det är dyrt, men det är inte kul om det börjar brinna).
  4. Boka flyttbil.
  5. Fixa flytthjälp. Och lova flyttpizza.
  6. Gör en lista på flytta-hemifrån-saker som du behöver köpa. (Jag kommer att skriva ett förslag och lägga ut här lite senare). Börja köra dagliga sökningar på tradera för att hitta dem billigt och lägg in bevakningar på blocket. Gå på alla loppisar i din stad för att hitta dem. (Där kan du också göra andra, mindre behövliga men hemtrevliga, fynd. Läs Claras tips). Gå också med i valfri Bortskänkes/Bytes-grupp på Facebook och se om någon vill skänka de sakerna du har på din lista. Och gör det nu, för de kommer svämma över av eftersökningar senare. Att köpa saker i andra hand är lite jobbigt och tidskrävande, men jäklar så mycket billigare! (T.ex. köpte jag och min sambo barbord + fyra stolar för 300 kr på blocket. De hade kostat ca 1500 kr på IKEA).
  7. Apropå pengar… Gör en budget och ett bokslut i excel. Vet du inte hur mycket något kostar, så uppskatta kostnaden. En flytt kostar alltid pengar men det är bättre att du är beredd på ungefär hur mycket än får en superchock. Nedan ser du hur jag skrev i ett excelark för att få koll på senaste flytten (fast vi köpte nog lite mer… så allt syns inte här :)  (Jag vet faktiskt inte om det är så här det “ska” se ut, men jag tycker att det funkar bra!)Skärmavbild 2014-07-22 kl. 08.15.12
  8. Har du frågor om Uppsala, fråga mig :) Jag lovar att försöka svara.
Skärmavbild 2014-07-18 kl. 18.23.23

Välkommen hit, välkommen hem!

Har ni några fler tips som borde vara med på listan?

Del 2 kommer handla om tips på saker att köpa in till första egna boendet och del 3 kommer att handla om Uppsala och studentlivet här.

Välkommen hit, välkommen hem!

Somriga hälsningar från en solskyddsfaktordoftande, för tillfället Skellefteåturistande,Tove


3 Comments

Ellen · July 27, 2014 at 9:59 pm

tummen upp Tove! Dessutom plus i kanten för att du har solskydd ;) hahah

Välkommen hit, välkommen hem, del 2 · July 29, 2014 at 3:34 am

[…] Förra gången var det en Att-göra-lista inför flytten till Uppsala. På dagens schema står ”Vad bör man ha i sitt första egna […]

Välkommen hit, välkommen hem, del 3 · August 12, 2014 at 5:12 am

[…] Välkommen hit, välkommen hem, del 1 och 2, som handlar om vad man bör tänka på inför en flytt och vad man bör köpa med sig till nya […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *