Sommarlovet är igång på allvar och många av er börjar inse att någonting måste hända till hösten. Ni som tänkte “äh, det ordnar sig”, “men jag vet ju ändå inte vad jag vill bli” eller “nästa år …” har kanske börjat tänka om. Nu vet ni att ni vill bli ingenjörer! Men hur gör man om man sket i fysik 2? Eller om man läste Barn och Fritid? Vad gör man om man inte är behörig? Tänk om betygen inte räcker och hur sjutton gör man för att komma in redan till hösten?! Lugn, bara lugn. Det finns flera vägar att gå och jag kommer guida er igenom dem i en serie blogginlägg.

I de två tidigare delarna har jag gått igenom vad ni kan göra om ni saknar några enstaka kurs och vad ni kan göra om ni saknar flera kurser. Idag är det dags för den sista delen i Behörighetsserien och idag tänkte jag gå igenom vad ni kan göra ifall det är så att betygen inte riktigt räcker till, och vad ni kan göra ifall ni vill börja studera redan till hösten.

Utbildningarna har ett begränsat antal platser och ifall antalet ansökande överstiger antalet platser måste universiteten göra ett urval.  Det finns flera olika urvalsgrupper men jag har tänkt prata lite om tre: BII= gymnasiebetyg med komplettering, HP= Högskoleprovet och PG= Platsgarantin. För att läsa mer om vilka urvalsgrupper som finns kan ni gå in här.

BII= gymnasiebetyg med komplettering innebär att man har betyg sedan innan men vill komplettera dessa på komvux. Man kan då välja att höja betyget på kurser man redan har eller läsa till kurser som ger meritpoäng. På det här sättet kan du höja dina betyg nog mycket för att komma in på just din drömutbildning.

HP= Högskoleprovet är någonting som många pratar om. Det är ett prov om anordnas två gånger per år, vår och höst, och provet är uppdelat i två block, varav vardera block består av fyra delar. Det kvantitativa blocket handlar om matematik, statistik, information, jämförelser, tabeller med mera. Det verbala blocket handlar om ordförståelse, läsförståelse, meningskompletteringar och engelska. Provresultatet varierar mellan 0,2-2 poäng. För att läsa med om högskoleprovet kan ni gå in här.

PG= Platsgarantin har jag nämnt tidigare här. Det betyder att man är garanterad en plats på universitetet om man genomför universitetets Basår. Reglerna för detta kan variera något mellan de olika universiteten. Därför rekommenderar jag er att kolla upp vad som gäller på just sitt universitet.

Om det är så att du redan är behörig och tror att dina betyg räcker för att komma in på den önskade utbildningen men har missat sista ansökningsdagen så är det inte försent. Måna utbildningar har öppet för sen anmälan vilket betyder att du kan söka in idag! Gå in här och leta reda på den utbildningen du vill gå. Om utbildningen har öppet för en sen anmälan kan du se såhär

Öppen för sen anmälan

Öppen för sen anmälan

Nu har ni tillgång till ännu en väg som kommer leda er till det fantastiska livet som ingenjör.  Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det är inte försent. Vägen finns där, du måste bara våga ta första steget!

Vägen finns där, fastän den kanske inte ser ut precis som du tänkt dig.

Vägen finns där, fastän den kanske inte ser ut precis som du tänkt dig.

Glöm inte bort att läsa de andra delarna här:
Del 1 – komvux
Del 2 – basår
Del 3 – höja betygen och sen ansökan

 


2 Comments

Behörighet Del 2- Basår · July 7, 2014 at 6:13 am

[…] Glöm inte bort att läsa de andra delarna här: Del 1 – komvux Del 2 – basår Del 3 – höja betygen och sen ansökan […]

Behörighet Del 1 – komvux · July 7, 2014 at 6:13 am

[…] Nästa gång ska jag ta upp problematiken som uppstår om man har gått ”fel” utbildning på gymnasiet: Behörighet Del 2 – Basår Därefter ska jag berätta lite om vad man kan göra om betygen inte är tillräckligt bra och hur man gör för att få börja plugga redan nu till hösten: Behörighet Del3 – Höja betyg och Sen ansökan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *