Låt mig berätta om en av de sista kurserna jag läste innan sommarlovet. Den handlade om att optimera en luftmotor. Man skulle dels få motorn att driva en bil så långt som möjligt och dels kunna få ut en maximal effekt på ett bänktest. Kursen började med att vi fick en encylindrig motor som drevs på tryckluft. Sedan var det upp till oss att ta fram de ekvationer som behövdes designa ett styrsystem för ventilerna och bygga ihop allting. Det var … intressant. Spännande. Utmanande. Och alldeles, alldeles förskräckligt jobbigt i perioder. Kan ni tänka er att spendera timmar och åter timmar med att försöka beskriva hur ett motorhjul rör sig? Sinuskurvor, cosinuskurvor, vinklar och sträckor. Dag in och dag ut. Tabeller, momentekvationer och omöjliga integraler i matlab. Förskräckligt jobbigt och otroligt roligt! Jag är nog, tyvärr, oförmögen att till fullo delge er den känslan. Man är så nära förtvivlan när det inte går. Och sedan blir man så stolt, stolt över sig själv och sitt team, när man väl står där med en ekvation som beskriver hur trycket förändras när kolven för sig från läge två till läge tre. Det är otroligt. Det är underbart. Det är ren och skär lycka!

Matlab. Labba i matte- går det?

Matlab. Labba i matte- går det?

Men vad gör man när hela teamet är less och ingenting blir rätt? Det finns två hemliga vapen att ta till.

Hemlighet nr 1: samla ihop teamet och dra på närmaste studentpub. Klockan ska vara kring 15.00 när ni anländer. Det betyder att ni smitit iväg lite för tidigt från skolan vilket är helt rätt. Därefter ska ni sitta där en timme och bara hänga. Dricka en öl och bara … vara. Snacka skit, dela med er om allt som hände när ni gick gymnasiet och prata om allt annat som inte har med skolan att göra. Sen drar alla hem kring 16-16.30 och fortsätter ignorerar problemen som väntar på skolan.

Hemlighet nr 2: samla ihop alla (eller dela av teamet) under en röd dag och ses på skolan i alla fall. Ni kommer ha hela byggnaden för er själv och kan härja på bäst ni vill. Labbet kommer vara ledigt, alla datorer i datasalen är lediga (ifall ni behöver bråka med matlab) och det kommer inte vara kö när det är dags att värma lunchlådan! Skulle ni ha problem med att få dit teamet så är det bara att locka med en mysfrukost. Sedan är det bara att ge järnet!

Hemlighet nr 2

Hemlighet nr 2

Nu kanske ni undrar om allt löste sig för oss och våran luftmotor. Nej det gjorde det inte, inte just då. Och inte dagen efter. Men efter en ölrunda och efter lite frukostmys så kändes allt mycket bättre. Och tillslut, efter många om och men, fick vi motorn att gå.

Mia


1 Comment

Johanna · June 25, 2014 at 9:05 am

Så fort jag läser ordet “matlab” så tror jag mig förstå i alla fall en del av känslan… ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *