Studenten, den dagen många beskriver som den bästa dagen i sina liv. Den dagen då glädje, skratt och lycka går på högvarv för att sedan vakna upp dagen efter i ingenmansland. Vad händer nu?

4814_1177048270737_3133358_n10398969_115460692000_8215797_n

Nu kommer en kort berättelse innan jag hittade mitt svar till “vad händer nu?”. För jag var också där, vad ska jag bli när jag blir stor? Vad ska jag plugga till? Vad ska jag jobba med? Det tog faktiskt över 3 år innan jag bestämt mig.

Under första tiden vägrade jag ta en titt på mina betyg, jag var så besviken, så missnöjd och förbannad. Jag tyckte inte mina betyg matchade min ambition och vilja eller min strävan efter vad jag ville gå på för skola. Med betygen i handen kändes det som att jag var dömd att misslyckas, jag skulle inte ta mig in på någon skola. (Jag hade 17,5 i snittbetyg).

185881_1003780779158_1029_nI flykt från tankarna på framtiden satte jag mig i kassan på ICA. Viljan att försvinna bort och prova något nytt fanns där men det var något som tog emot. Den rädslan som infinner sig varenda gång jag ska utanför min comfortzone. Jag ville inte lämna handbollen som jag varit bundis med sedan tredje klass.

39160_1538242540368_998313_n

Efter 9 månader fick jag nog av mitt eget velande och packade min stora väska och bosatte mig hos en kompis i Malmö. I efterhand inser jag att det var detta jag behövde, komma bort för att kunna se framåt och ta nya beslut. Jag åkte till Thailand för att inta rollen som vagabond, inte min grej, jag kom tillbaka. Jag skickade in min aupair-ansökan och tre månader senare satt jag hos familjen Kelleys 1 timme utanför Manhattan.

IMG_0957DSC00664

Familjen Kelleys tog med mig på resor, dom var stöttande, drivande och helt fantastiska. Vi hade många härliga diskussioner om Obama, livet, värderingar och ambitioner. Under helgerna fredag-söndag befann jag mig i vimlet på New Yorks alla klubbar. Jag upptäckte att detta var min laddningssladd för inspiration och energi (#Untz is power.).

Efter ett år i New York landade jag hemma i Boden. Känslan var tillbaka ”vad händer nu?”. Jag var inte klar med att hitta mig själv, resa mera och fortfarande inte redo att ta en titt på mina betyg. Jag åkte till Norge för att tjäna några slantar. Bodde i källare full av spindlar, min resväska blev översvämmad med avföringsvatten, mitt jobb krävde utdrag i FBI registret för att visa att jag inte sysslat med någon kriminell aktivitet under min tid i USA. (Ja jag ringde FBI headquarters och sa ”hi my name is Ellen i need some kind of fingerprint form to send in to the police in Norway to proove that i am not a criminal…”). Jag kan berätta mer om Norge en annan gång….

En vacker dag slog det mig att det är dags nu! Du måste ta tag i din framtid (3,5 år efter studenten) du måste kolla på dina betyg och hitta en utbildning som passar dig. Jag är bra på matte men jag vill inte sitta bakom ett skrivbord och beräkna hållbarheten på broar hela dagarna. Mitt jobb ska vara socialt, jag vill vara lite som en säljare, jag älskar projekt och entreprenörskap. Vad ska jag välja? Surfade runt på studera.nu och kollade utbildningar och där var den, namnet tilltalade mig ”International Business Engineering” WHATS UP? Den blir det! Väntan från sökandet i April till intagningsbesked i juli var smärtsam, tänk om det inte går? Ska jag måsta vänta ett år till?

Pjuuuuh, I made it in, jag har nu fått möjligheten, nu är det upp till mig att börja forma min framtid.

Det jag vill klargöra här är att var inte rädd för att ta lite tid till att fundera över ditt val av skola MEN gör något i mellantiden som är utvecklande som tar dig närmare ditt mål. Något som hjälper dig att lära känna dig själv, vad du är bra på, vad du tycker om. Var sen inte rädd att välja, att prova och att köra fullt ös när du väl hittar det. Kommer du inte in på det du söker första gången, DET GÖR INGET! Det finns möjligheter att söka annat, plugga upp betygen eller andra vägar att gå. Var inte rädd för att misslyckas, det är då man lär sig som mest. 

Ha det gött /Ellen

Ps. Ha överseende med mina låga kvalitetsbilder, under sommaren får ni följa smaka på mycket bilder från arkivet =).


4 Comments

Sofie · June 15, 2014 at 11:01 am

Fy sjutton vad bra skrivet!

Mia · June 17, 2014 at 5:24 am

Jätte bra! Verkligen.

Maria · June 18, 2014 at 6:22 am

Hej låter häftigt. Jag är själv ingenjör. Vad har du för planer nu isommar..Sku lle behöva lite hjälp med mina tvillingar..Hör gärna av dig! mvh Maria

Så får du världens bästa studentdag – Womengineer · May 18, 2016 at 6:05 pm

[…] Ellen flyttade till en ny stad, jobbade som au-pair i USA och jobbade i Norge […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *