Batman

En sidekick är en stereotyp i film eller böcker, som spelas av en medhjälpare till hjälten. Figurens funktion är att visa vem hjälten är genom att ställa de frågor som publiken skulle ställa, lyfta fram hjältens egenskaper och kontrastera hjälten. Den ursprungliga betydelsen är vän eller kompanjon och typiska sidekicks är Robin som är sidekick till Batman  och åsnan som är sidekick till Shrek.

Jag har länge trott att sidekick var ungefär samma sak som magisk kraft eller specialförmåga. Jag menar, Batman är ju både smart, stark och räddar världen. När det gäller utbildning pratas det dessutom ofta om det här i termer av dubbelexamen eller tvärvetenskap. Som ingenjör påstås det att du är extra eftertraktad om du har kompletterat din utbildning med en helt annan vetenskap som till exempel ekonomi, juridik eller varför inte konstvetenskap.

Jag har länge försökt skaffa mig den här tvärvetenskapliga kompetensen. Jag läste en kurs i ekonomi och extrapoäng i juridik. Jag har försökt lära mig spela gitarr och designa hemsidor på fritiden. Men ingenting fastnade på riktigt, jag kände inte att det gav mig de där superkrafterna som skulle göra att jag helt plötsligt var dubbelt så bra på det jag höll på med.

Häromdagen när jag pratade med min mamma, sa hon att hon redan visste vilka mina superkrafter var, vilket ämne jag inte kunde hålla mig ifrån och som gjorde mitt arbete dubbelt så bra. Att skriva. Att uttrycka sig i ord och text. Att sammanfatta och formulera om.

Man kan ju tycka att efter ett och ett halvt år som bloggare för Womengineer, skulle jag ha kunnat kommit på det själv.

Men man är ju ofta blind för det som är närmast. Så nu kan jag iallafall sluta sträva efter någon jag inte är och vara nöjd med allt jag kan.

Och vad anbehagar en sidekick, så är ju livet trots allt ingen film. Men vem vet, jag kanske redan har en sådan också utan att jag insett det.

/ Hannah


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *