samtal

– Do you speak English?
Ursäkta, vad sa du?
– Do you speak English?
Jag förstår inte vad du säger.
– Jag frågade om du pratar engelska?
Ah, jo, absolut!

När skrattsalvorna lagt sig i rummet börjar jag prata om hur vi kommunicerar med varandra. Om hur viktigt språk är och om hur svårt det är att få jobb i Sverige idag om du inte kan svenska.

Min farmor är en beundransvärd människa, och under hela hennes livstid lärde hon sig aldrig något annat språk än svenska, men kunde ändå kommunicera med alla internationella gäster som färdades genom vårt hem. Vi hade släktingar från USA, arbetskamrater från Peru, vänner från Schweiz och utbyteselever från Frankrike. Varje sommar kom några på besök och de flesta stannade flera månader. Allihopa bodde de på farmors övervåning och hon tog emot de med öppet hjärta.

Utan att förstå så mycket som ett ord av vad de sa, satt hon med på middagar, lagade frukost efter deras önskemål och lekte i trädgården med deras barn. Och varje gång de åkte hem, sa de till oss att farmor är den mest fantastiska människa de har träffat.

Jag kan förstå att i en alltmer globaliserad värld, är språk en viktig faktor för att kunna knyta kontakter och skapa affärer. Men jag tror att vi ibland måste se bakom det, ta tillvara på de kunskaper och erfarenheter vi besitter och inte förringa viljan att kommunicera och bli förstådd. För med hjälp av den kan vi ta oss väldigt långt.

/ Hannah


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *