games-banner-2

Idag åker vi till Göteborg. Jag och mina två kollegor inom exjobbet, för att medverka på Vitalis, Nordens största konferens och mässa inom eHälso-området. Det är en konferens som varar i dagarna tre och kommer vara fylld med allt från Vård på distans – Tekniken är fantastisk, men är den anpassad till vårdens behov? till hur vi går från Big Data till Rätt Data. Det kommer presenteras den senaste forskningen, nya innovativa idéer, hur mobilen kan användas för att skapa bättre vård och hur dataspel gör patienter friska.

Dataspel, eller Gamification som det vanligtsvis kallas, handlar om att man använder spelmekanismer inom områden som inte är kopplade till dataspel – till exempel utbildning, transport eller sjukvård. De vanligaste funktionerna som brukar användas är att man får poäng om man fullföljer en övning /tar sin medicin, eller ett certifikat i form av en virtuell pokal. Det kan också vara att spelaren utmanas i en match eller och har möjlighet att utvecklas inom olika nivåer. Det kan även förekomma en virtuell valuta eller vinster i slutet av spelet.

Inom sjukvården, är gamification vanligast när det gäller behandling av depression, diabetes, fetma, Parkinson och Stroke. När det gäller stroke kan olika spel hjälpa till att träna upp både kognitiva och motoriska förmågor. Det bidrar också till bättre rörelseförmåga, tal och minne. I många fall bidrar även dataspel till att patienterna aktiveras snabbare, vågar pröva nya saker och även fortsätter med aktiviteterna kontinuerligt.

Andra exempel vi oftare kommer i kontakt med är till exempel stegräknareWordfeud eller Quizkampen, där spelmekanismer kombineras med träning, ordkunskap eller allmänbildning.

/ Hannah


1 Comment

Veckans flipp och flopp · April 11, 2014 at 7:13 pm

[…] vägen hem från Göteborg lyssnade vi på P3 under hela bilfärden, vilket gav både inspiration och reflektion. Underbart […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *