“MAN HINNER INTE BLI UTTRÅKAD INNAN MAN BLIR PENSIONÄR OM MAN INTE VILL”

Hej Mari, Vad läste du på universitetet? I vilken stad?
Jag läste Teknisk Fysik vid Uppsala universitet. Detta inkluderar ett sabbatsår som jag tog när det stod klart att jag har gluten-allergi och behövde ta igen mig lite, samt ett mycket omfattande ex-jobb mot slutet av studierna.

Min studieinriktning var strålningsfysik där jag fick lära mig allt om mer eller mindre laddade partiklars växelverkan med materia och med varandra.

Jag läste kurser i reaktorfysik, högenergifysik och strålningsbiologi. Det sistnämnda kompletterades med en kurs på Karolinska Institutet i Stockholm i strålningsdosimetri vilket gjorde att jag ett tag tyckte att det vore intressant att jobba med utveckling av medicinsk strålbehandling.

Nu blev det dock inte den väg jag vandrat. Som det råkade sig fick jag ex-jobb på The Svedberg laboratoriet i Uppsala där jag blev tagen av allt spännande man kan göra med partikel acceleratorer. Detta ledde till att jag började doktorera i acceleratorfysik vid Alfvén laboratortiet i Stockholm. I praktiken flyttade jag dock ner till Tyskland och fullföljde min forskningsstudier vid DESY i Hamburg (Deutsches Elektronen Synchrotron).

Var är du uppvuxen?
I en liten by i Västerbottens inland som heter Petikträsk.

Petikträsk

Var valet att bli ingenjör självklart för dig?
Njae, inte precis. Jag har alltid pluggat det jag tyckt varit roligt och utmanande. Jag läste samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet för att jag tyckte det var viktigt att engagera mig i samhällsfrågor och jag ville dessutom läsa flera språk.

När jag var färdig saknade jag dock den mera avancerade matten och fysiken som jag alltid haft intuitivt lätt för. Så jag kompletterade med Tekniskt basår vid Luleå Tekniska Högskola.

Just nu jobbar du i Holland, vad gör du där?
Jag hamnade i Holland mest för att min dåvarande partner fick ett kontrakt-jobb här nere. Eftersom jag var färdig med min PhD och ville titta runt lite vad man kan tänkas ha för nytta av en solid fysikutbildning så hakade jag på och skaffade mig en post-doc plats vid Tekniska Universitet i Delft.

Vad är den största skillnaden mot att bo och arbeta i Sverige?
Om jag det visste… Jag har ju i stort sett tillbringat hela min professionella karriär utomlands. Jobbmässigt sett tror jag att det finns fler möjligheter till att hitta högteknologiska arbetstillfällen utomlands. Fast Sverige gör ändå bra ifrån sig. Ta t.ex. Niklas Zennström som började Teknisk Fysik i Uppsala ett år före mig.


Förmodligen är lönenivåerna något högre utomlands också. Vad gäller att bo utomlands så hjälper det oerhört om man snabbt plockar upp språket – även om folk för det mesta pratar bra engelska nuförtiden så kommer man in i livet på ett helt annat sätt om man kan prata med kollegor och nya vänner på landets språk.

Vad skulle du säga är det bästa med att vara ingenjör?
Att man kan göra så många olika saker med sin utbildning! Man hinner inte bli uttråkad innan man blir pensionär om man inte vill.

Har du något tips till tjejer som funderar på att läsa till ingenjör?
Var inte rädd att prova vingarna. Bara för att man är född till tjej betyder det inte att man inte kan få ha roligt och ta för sig på arbetsmarknaden. Ingenjörstudier öppnar många intressanta dörrar. Det kan vara bra att påminna sig om när man sitter och våndas inför en tenta-period.

Prova gärna sommarjobb eller ex-jobb som är lite udda. Vem vet, kanske du startar en spännande resa och hamnar på platser där du får göra saker och ting som du aldrig själv skulle ha kunnat fantisera ihop när du började.

Tack!

[Intervjun skapades den 6 oktober, 2013]


1 Comment

Var valet att bli ingenjör självklart för dig? · oktober 11, 2013 at 10:48 f m

[…] nyanserad bild av vad man som ingenjör jobbar med. Nu har det precis kommit upp en intervju med Mari Berglund, Teknisk Fysiker från Uppsala som sedan både har doktorerat i acceleratorfysik, bott i Tyskland […]

Comments are closed.