President Obama och Solvatten

Barak Obama besöker KTH tillsammans med Fredrik Reinfeldt. Där träffade han bland annat uppfinnarna Petra och David Wadström som förevisade solvatten. Ett sätt att rena vatten men hjälp av bara solen.
Barak Obama besöker KTH tillsammans med Fredrik Reinfeldt. Där träffade han bland annat uppfinnarna Petra och David Wadström som förevisade solvatten. Ett sätt att rena vatten men hjälp av bara solen.

 

Våren 2012 åkte jag till Kenya tillsammans med en kurskamrat och gjorde mitt kandidatarbete tillsammans med Solvatten AB. Solvatten har utvecklat en produkt som renar vatten med hjälp av solenergi och vår roll i det hela var om vi kunde optimera processen så att vattnet blev rent på kortare tid. Vi hade flera samtal med Solvattens grundare Petra Wadström innan vi kom fram till hur projektet skulle vara utformat och på vägen lärde vi oss ofantligt mycket.

Vi sökte stipendium från MFS (Minor Field Studies) som främjar projekt i utvecklingsländer och jag minns tydligt den dagen när Emil, som jag åkte tillsammans med, ringde och sa att vi fick det. Helt plötsligt blev allt verklighet. Samma kväll bokade vi flygbiljetter och strax efteråt började jag packa fast det var flera månader kvar.

När vi kom till Kenya hittade vi ett jättemysigt boende i Kitale där vi spenderade de närmaste månaderna. Till en början bestod dagarna av att handla mat, lära oss hantera en gasspis och förstå oss på den lokala taxikulturen. Så småningom övergick arbetet till att mer handla om vattenprovtagning, optimering och programmering i Matlab.

När jag såg på nyheterna att Obama inte bara hade varit och hälsat på på KTH utan även träffat Solvattens grundare och fått en genomgång av hur dunken fungerade kände jag ofantligt stolt. Dunken hade följt oss under tre månader och levererat rent vatten till hela vandrarhemmet. Vi hade dessutom gjort en fantastisk resa, både i Afrika och i oss själva och jag hoppas Solvatten fortsätter att spridas till alla världens hörn.

/ Hannah

4 kommentarer

Sjukt häftigt Hannah! Du har alltså varit med och utveclat en produkt så bra att den valdes ut som en av tre uppfinningar att representera Sverige inför USAs president. Det är stort.

Kommentera