Här svarar Womengineers egna Hannah Lundström och Katarina Stensson på vad man kan jobba med efter att ha pluggat Teknisk Fysik. Du kan också läsa Amandas blogg som handlar om livet som student på linjen Teknisk Fysik.

Hannah Lundström har läst Teknisk Fysik i Uppsala. Såhär säger hon om möjligheterna efter hennes utbildning:

Efter Teknisk Fysik kan du göra nästan vad som helst. Teknisk Fysik är universitetets variant av Natur på gymnasiet, alltså en bred utbildning som passar in på de flesta arbetsplatser. Teknisk Fysik är en av de mest teoretsika utbildningarna, vilket ger dig möjlighet att doktorera om du vill, men likväl att börja jobba på ett företag. Du kan välja inriktingar på Teknisk Fysik efter dina intressen och när du är färdig kan du jobba med allt ifrån energi-frågor, till att vara konsult, projektledare, programmera nya dataspel, skapa optimeringsalgoritmer för pappersbruk eller jobba med mammografi, röntgenstrålning eller ljudbehandling.

Katarina Stensson har läst Teknisk Fysik på KTH. Såhär säger hon om möjligheterna efter hennes utbildning:

Om du väljer att läsa teknisk Fysik kan du, helt ärligt, göra nästan vad som helst. Under de tre första åren läser man mycket matte och fysik. Den breda teoretiska basen tillsammans med att tempot är ganska högt gör att man lär sig att effektivt ta sig an och lösa problem. När man sedan ska välja Masterprogram till åk 4 har man ett större urval än något annat civilingenjörsprogram. På KTH hade vi det år jag skulle välja 17 inriktningar att välja mellan, allt från Finansiell  matematik till Flyg- och rymdteknik, Maskininlärning, Nanoteknik och väldigt mycket mer.

Ungefär 30 % av de som läser teknisk fysik väljer att doktorera, och många jobbar även med forskning och utveckling ute i industrin. Andra jobbar med problemlösning av olika slag, ibland som teknikkonsulter eller IT-konsulter, där man jobbar i projektform med att hitta den bästa lösningen till ett problem.

Det är otroligt svårt att täcka in allt man kan göra som teknisk fysiker. Beroende på hur man inriktar sig kan man välja att göra nästan allt som ingenjörer inom andra områden gör. Jag har vänner som jobbar med exempelvis biofysik (kollar på biologiskt material som proteiner och celler, och använder fysiken för att försöka förstå hur de är uppbyggda), energisystem (har en kompis som jobbat med “smarta elnät”, som ska göra det möjligt att använda förnybara energikällor i större utsträckning), andra jobbar på bank med att försöka förutspå aktiemarknaden, vissa programmerar datasystem och en del sitter och klurar på hur elementarpartiklar som elektroner, kvarkar och den omtalade Higgspartikeln samverkar för att bygga upp hela vår värld.

Det bästa är nog att om man läst Teknisk fysik, oavsett vad man väljer att inrikta sig mot, har möjlighet att vara med i teknikens absoluta framkant och delta i utvecklingen av de produkter och system vi knappt kan föreställa oss idag men som kommer att vara vår vardag om 30 år, likt bilen eller smartphonen är idag.

Har du något att tillägga? Eller en fråga kanske?

Kommentera nedan eller kontakta oss!


18 Comments

Sigrid · March 7, 2013 at 5:12 pm

Hej jag går tredje året på gymnasiet och funderar på att läsa teknisk fysik. Dock är det inte själva tekniken/tillämpningarna som intresserar mig utan mer fysiken i sig självt. Jag har läst om teoretisk fysik och jag var på ett informationsföredrag om det där programledaren hävdade att man absolut inte kunde ägna sig åt forskning inom teoretisk fysik om man hade läst civilingengör i teknisk fysik. Stämmer det? Jag vill alltså inte jobba med att utveckla teknik, maskinprogrammering osv utan jag vill förstå hur världen är uppbyggd, dvs mörk materia, higgs partiklar osv. Jag har tittat på kursplanerna för teoretisk fysik/teknisk fysik och tycker inte det verkar vara någon jätteskillnad de första åren. Vad bör jag välja?

Katarina · March 8, 2013 at 2:51 pm

Hej Sigrid! Den programledaren hade helt fel, självklart kan du läsa teoretisk fysik och forska om du väljer att läsa Civilingenjör Teknisk fysik!

På KTH finns både ‘Teoretisk Fysik’ samt ‘Subatomär och Astrofysik’ som masterinriktningar, båda stämmer ganska väl in på det du säger att du vill läsa (mörk materia, partikelfysik osv). Enligt vad jag har hört är det ca 30% av tekniska fysiker som väljer att doktorera, inte alla inom Teoretisk fysik naturligtvis men den möjligheten finns absolut.

Jag läser själv ganska teoretiskt, men mer inriktat mot nanofysik, och har flera vänner som läser teoretisk fysik. Flera av dem har tänkt sig att doktorera, i Sverige eller utomlands.

Jag vet inte exakt hur det ser ut på andra universitet och högskolor, men jag kollade upp några:
På chalmers finns dessa (physics and astronomy kan nog vara något i din smak): https://student.portal.chalmers.se/sv/chalmersstudier/programinformation/teknisk_fysik/Sidor/Masterprogram.aspx
och i Lund (finns både teoretisk fysik samt atomär och subatomär fysik): http://www.lth.se/utbildning/masterspecialiseringar/

Hoppas att det är till någon hjälp, om du har mer frågor kan du maila mig på stensson.katarina@gmail.com

Anonym om det är ok :) · March 28, 2013 at 8:46 pm

Hej,
tänker läsa fysik på universitetet och lutar mot teknisk fysik men är inte riktigt säker.
Vet du hur arbetsgivare i utlandet ser på tekniska fysiker?
När jag läste lönestatistik från USA så låg kemi ingenjörer bra till men jag hittade inga fysik ingenjörer. Däremot så hade fysiker nästan lika bra lön som kemi ingenjörer. Kan man arbeta som fysiker eller är det omöjligt att få jobb / får man välldigt dålig lön i t.ex. USA?
Just det, en fråga till; om man skulle doktorera i t.ex. teoretisk fysik efter utbildningen blir man då någon annan typ av doktor än de som gått kanidatprogram och master? Och skulle utländska universitet se annorlunda på någon som läst teknisk fysik eller är man så djupt inne i sitt ämne när man doktorerar så att det kvittar?

Katarina · April 2, 2013 at 10:53 am

Hej! Självklart får du vara anonym :)

Jag har inte jättebra koll på arbetsmarknaden för ingenjörer/fysiker i USA, men generellt sett ligger lönenivåerna högre i USA än i Sverige för välutbildade. BLS (Bureau of Labour Statistics) har kartlagt medellöner för 800 olika yrken i USA. Där står att årslönen för Fysiker i medel ligger på $114,150. Hela listan finns här:
http://www.bls.gov/oes/current/oes_nat.htm#17-0000

Jag har surfat runt lite, och överlag verkar det som att en utbildning inom Teknisk Fysik, liksom i Sverige, värderas högt i USA, eftersom man genom att lära sig lösa Fysikens problem sedan kan lösa i stort sett vilka problem som helst. Man får en så bra grundläggande förståelse för hur världen fungerar.

Däremot är det betydligt vanligare att man doktorerar i USA, för många forskartjänster är det en nödvändighet. En av anledningarna till det är nog att man där kan doktorera direkt efter en Bachelor/kandidat, så det blir inte ett lika långt åtagande som i Sverige.

Det spelar ingen roll för doktorandtjänsten om du har läst Civilingenjör Teknisk Fysik eller Kandidat och Master i Fysik. Du söker på dina kunskaper, och när du är klar blir du i Sverige Doktor eller Teknologie Doktor (det senare om du doktorerat på ett teknisk universitet/högskola, oavsett var du tagit din Master) och i t.ex USA blir du PhD (philosophy doctor).

Se bara till att välja ett universitet/högskola där de specialiseringar du är intresserad av finns, oavsett om du väljer Teknisk Fysik eller bara Fysik. Om du vill kunna jobba med annat än forskning kan jag däremot rekommendera att du väljer en civilingenjörsutbildning.

På den här sidan kan du läsa vad Stanford säger om sin BSc i Enigineering Physics, vad skillnaden är mot andra ingenjörsutbildningar, och vad skillnaden är mot en master i Fysik:
https://physics.stanford.edu/undergraduate-program/bs-engineering-physics

Hoppas att jag prickade lite rätt? Annars är det bara att fråga mer!

Johan · November 12, 2013 at 3:06 pm

Jag rekomenderar ingen att plugga teknisk fysik eller matematik eller teknisk nano, för att om man utbildar sig någon av de alla tre utbildningar innebär detta att man skall vara arbetslös resten av livet.
Jag själv klarat teknisk fysik, och är arbetssökande två år.

Katarina · November 15, 2013 at 2:03 pm

Hej Johan! Vad tråkigt att du inte hittat ett jobb du trivs med. Jag har däremot en annan bild av läget på arbatsmarknaden för matematiker och tekniska fysiker.

Jag har inte lyckats hitta exakt statistik på arbetslöshetsnivåer efter utbildningsinriktning, men denna undersökning från SACO, om framtidsutsikter för olika yrkesgrupper, stämmer ganska bra med den uppfattning jag fått.

http://www.saco.se/framtidsutsikter-digital/

Bland annat är det brist på Matematiker, medan det är balans på arbetsmarknaden för Civilingenjörer (lika stor tillgång som efterfrågan).

/Katarina @ Womengineer

Jobbsökande · November 7, 2014 at 8:48 pm

Jag studerade till civilingenjör inom teknisk fysik med inriktning inom fotonik (laser, optik, atomfysik och spektroskopi, atomär astrofysik etc). Jag läste sedan som PhD student i Norge inom sensor utveckling (optisk vågledare). Tyvärr dog min mamma och jag inte hunnit klart med mina studier som doktorand. Jag står nu utan inkomst och har hyra etc att betala. Jag behöver söka jobb men jag vet inte vilka typer av jobb jag kan söka med min inriktning? Var på arbetsförmedlingen men de har ingen aning vad jag kan söka. Har ni ide om vilka typer av jobb jag kan ansöka? Jag behöver jobb omgående. Jag hade tänkt att söka postdoc tjänster men det kan jag inte eftersom jag ännu inte har tagit min PhD.

Hassan · November 11, 2014 at 8:59 am

Först, Jag klarade min utbildning i Teknisk fysik från LTH för ett år sedan, och just nu jobbar Jag som städare, efter ett år.
Jag rekommenderar ingen att utbilda sig till teknisk fysik eller teknisk matematik eller teknisk nanovetenskap. Universitet och högskolor gör bara propaganda om dessa utbildningar och att man får jobb direkt, men de helt enkelt ljuger, bara för att få pengar från staten.
Om du är duktig på fysik eller matematik försök alltid att plugga på ett land att utbilda dig en utbildning som leder till jobb direkt. Alla dessa utbildningar leder till städare eller lokalvårdare jobb.

womengineer · November 11, 2014 at 7:11 pm

Hej, Jobbsökande!

Vad tråkigt att höra att din mamma gick bort! Tyvärr är de flesta av oss på Womengineer studenter och har nog inte tillräckligt bra kompetens att hjälpa dig. Jag hoppas verkligen att det löser sig för dig.

Kramar,
Tove

womengineer · November 11, 2014 at 7:18 pm

Hej, Hassan!

Usch, det är inte roligt att läsa det du skriver. Jag skulle vara bitter om jag tagit mig igenom en lång utbildning och inte får jobb efteråt. Med det sagt: hoppas att du kämpar vidare och fortsätter att söka! Den information på internet jag hittar om arbetsmarknaden för fysiker verkar lovande, men det beror så klart på inriktning m.m. Dock, vad några siffror säger på internet hjälper så klart inte dig. Jag hoppas att du får ett kvalificerat jobb, snart!

/Tove

Jobbsökande · November 14, 2014 at 5:41 pm

Hej Tove,

Jo jag vet att vi har en väldigt bred utbildning och borde kunna sätta oss in det mesta. Det man lär sig sim civilingenjör är egentligen att bearbeta information snabbt och använda det. Jag undrar dock om du känner till vem jag skulle kunna vända till för att få mera information och vägledande på vad jag skulle kunna söka med min speciella bakgrund. När jag läser jobb annonser känns det ofta som jag kanske inte kan söka om det saknas något. Tyvärr läste jag ganska brett i min specialisation.

womengineer · November 15, 2014 at 3:55 pm

Hm, jag vet ärligt talat inte. Fack brukar ju erbjuda någon typ av rådgivning. Om du är medlem i ett sådant kan de eventuellt hjälpa dig. Lycka till! Jag hoppas att det löser dig.

/Tove

Ayya · May 20, 2016 at 6:31 pm

Hej !
Jag har bacoler utbildning i fysik och det är utlåtande , vad kan jag arbeta med? Och jag känner mig jätte bra i matematik och fysik jag vill säga att älska matematik sen fysik om jag vill försätta studera här i Sverige vilken val är bäst för att studera ? Jag är tacksam om ni kan visa bra väg till mig

Anonymous · May 29, 2016 at 7:06 pm

Hej!
jag undrar är det svårt att söka efter utbildningen

Anonym · June 5, 2018 at 5:03 pm

Hej!
Jag har ett intresse för fysik och skulle gärna vilja läsa teknisk fysik. Min fråga är om man kan doktorera efter att ha läst civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik ( jag funderar på Uppsala) och om man kan forska efter det? Eller måste man läsa teoretisk fysik för att kunna forska?

Katarina · August 14, 2018 at 8:20 am

Hej Anonym!
Jag har läst teknisk fysik på KTH och sedan doktorerat inom tillämpad fysik (kvantoptik). Så det går absolut! Jag kan inte siffrorna för Uppsala men på KTH är det ca 30% av de som läser teknisk fysik som väljer att doktorera efter. Det är alltså ganska vanligt.

Thomas · March 23, 2023 at 1:16 pm

Jag är intresserad av fysik, men jag vill inte doktorera, hur lätt är det att få jobb, “riktigt” jobb inte fortsatt utbildning som doktorand, efter Teknisk fysik ifall man läser en master inom teoretisk fysik? Krävs det en doktorsexamen för att kunna få “riktiga” jobb inom fysik?

Studietiden går ut på mer än bara studier - Womengineer · November 26, 2015 at 12:50 pm

[…] att jobba där… Lite som när ni skriver kommentarer här, om hur det är att gå på Teknisk fysik till exempel. Sådant glömma lätt bort när man är i ”slutskedet” av sin […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *