Nästan alla tentor på universitetet är 5 timmar och de är ofta mer omfattande än tentorna i gymnasiet. Skillnaden mot gymnasiet är också att vi har tentaperioder, vilket innebär att tentorna ligger samlade på en vecka. De flesta högskolor har 4 tentaperioder per läsår. Innan tentaveckan har vi ofta några dagar utan lektioner, då vi bara sitter och pluggar inför tentorna. Det finns ofta gamla tentor att räkna och öva sig på, och man kan sitta ett helt gäng tillsammans och kämpa med samma problem.

Själva svårighetsgraden beror naturligtvis på kursen, men även bland folk som aldrig blivit underkända på ett prov i gymnasiet är det väldigt vanligt att man misslyckas med några tentor på högskolan. Nästan alla ingenjörsstudenter har failat en tenta vid något tillfälle. Det ingen big deal att misslyckas, det går alltid omtentor!

Tentaperioder kan vara stressiga men också ganska mysiga, eftersom många sitter i skolan och pluggar hela dagen och ibland halva natten, beställer pizza, kollar på youtube-klipp när folk är för trötta för att plugga, och man har inga föreläsningar eller lektioner utan kan planera tiden som man själv vill. 

Vill du bidra med din syn på saken? Har vi missat något? Kommentera nedan!


3 Comments

Ronja · February 6, 2013 at 12:23 pm

Tack! :)

Karl Licens · August 12, 2018 at 3:42 pm

Bra inlägg!
Själv tycker jag att tentorna är betydligt svårare.
De är också mycket längre och ofta gäller det att ta med dig mat och vatten.
På gymnasiet brukar det handla om test, medan på universitetet får du tänka och skriva fri text lite mer.
Eller är det inte längre så?

Istället för att plugga · March 11, 2013 at 12:08 pm

[…] på universitetet att det är aldrig är så städat och rent i studentlägenheter som just under tentaperiod. Det beror inte på att vi har pluggat hela terminen så att vi kan allting en vecka innan tentan. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *