“JAG TRODDE ATT MAN RÄKNADE MYCKET MER SOM INGENJÖR”

Hej Sara! Grattis till vinsten i FFLA, hur känns det?
Jättekul! Och spännande!

Vad var det bästa med att delta i FFLA?
Att lära känna de andra tjejerna som var med i tävlingen och att få åka på de exlusiva studiebesöken. Det var alltid så avslappnad stämning, men ändå de mest givande besöken jag har gjort under min studietid

Du skriver ditt ex-jobb nu, vad handlar det om?
Jag blev klar med exjobbet för en månad sen. Det handlade om simuleringsdriven produktutveckling, dvs hur man kan ta fram produkter från idé till färdigt produktionsunderlag utan att använda fysiska prototyper utan arbeta virtuellt med simuleringar istället. Vi kollade framförallt på hur detta fungerar inom fordonsindustrin och sedan såg vi hur Scania skulle kunna göra för att arbeta mer virtuellt i sin produktutvecklingsprocess.

Varför valde du att studera till ingenjör och då inom Design och produktframtagning?
Jag gillade de olika teoretiska ämnena matte och fysik, men ville samtidigt kunna koppla det till verkligheten. Sen ville jag ha ett framtida jobb där man måste fortsätta lära sig saker hela tiden. Så då passade civilingenjör rätt bra. Design och produktframtagning valde jag för att jag ville ha en mera praktiskt tillämpbar utbildningsform som var lite friare och mer ”hands-on” och det tycker jag det verkligen har varit.

Vilket är ditt roligaste minne från dina studier?
Hatkärleken till alla designprojekten när man satt upp väldigt väldigt sent i skolan dagarna innan deadline. Man lärde känna varandra på ett nytt sätt när klockan var 02:10 en onsdagsnatt och man lärde sig också vikten av att inte skjuta upp saker.

Finns det någon fördom mot studenter på KTH som du kan krossa efter fem år på skolan?
Man måste inte vara übernördig för att gå här. Det räcker med att vara nyfiken och gilla att förstå hur saker fungerar i grund och botten. De som är nyfikna klara sig oftast bättre än de som tror att man kan glida på någon form av medfödd talang utan att egentligen gilla det man gör. Sen måste man inte ha konstig overall med massa märken på. Det är faktiskt ganska många som aldrig har en sådan och har väldigt kul ändå!

Hur känns det att snart vara färdig ingenjör?
Jätteskönt men ändå lite konstigt. Ibland brukar jag tänka: ”Var det här allt? Vad har jag lärt mig egentligen?” men har insett att det är nu jag ska lära mig saker på riktigt. Fullärd blir man aldrig.

Har din bild av vad en ingenjör gör ändrats under dina studieår?
Ja, jag trodde man räknade mycket mera som ingenjör. Har insett att jobbet oftast går ut på att kommunicera om tekniska problem och inte att sitta för sig själv och klura.

Till sist, vad gör dig riktigt glad?
När jag lär mig något nytt intressant, eller när jag lyckas laga en ny riktigt god maträtt, eller när jag får lära känna en ny riktigt intressant person, eller när jag har mina ”favoritfredasgkvällar”.

Tack!

[Intervjun skapades den 10 Maj 2012]


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.