“ATT FÅ ARBETA PÅ FN MED HÅLLBAR UTVECKLING VORE EN DRÖM”

Hej Monica! Du är i Argentina just nu, hur är vädret där?
Det är soligt, runt 20 grader på dagarna! Den absolut varmaste perioden med temperaturer upp till 35-40 grader har slutat sedan en dryg månad, vilket är väldigt skönt.

Du pluggar Industriell ekonomi, varför då?
Att det är så heltäckande, och att man får lära sig att tänka i större perspektiv vilket jag gillar.

Du blev Årets Teknolog 2011, hur kändes det att få den utmärkelsen?
Det var väldigt smickrande och ganska otippat, men framförallt grymt kul!

En del av utmärkelsen var en resa till ABB:s anläggningar i Tjeckien, berätta om det?
Det var lite smått overkligt att åka runt i Tjeckien med en privat guide och träffa högt uppsatta personer som tog sig tid enbart för att prata med mig. Men det var även väldigt intressant att se hur deras verksamhet faktiskt ser ut på plats, den möjligheten får man inte alltid i skolan.

Vilken av de kurser som du läst hittills har varit mest användbar?
Energisystem och Hållbar utveckling. Kursen var kul, intressant och praktisk på ett väldigt konkret sätt som gav mycket insikter. Rolig lärare dessutom, alltid ett plus.

Just nu befinner du dig på utbytesstudier i Argentina, hur skiljer sig studentlivet där från det i Stockholm?
Det går inte att jämföra. Jag går på en privatskola som är ungefär lika stor som maskinsektionen, och studentliv här existerar inte alls på samma sätt. Att förklara hur det fungerar i Sverige med overaller och barer, och allt vad det kan innebära, för argentinarna var därför spännande. De tror att vi är helt galna, men de förstår inte vad de går miste om.

Vilket är ditt drömjobb?
Oj, det går nog inte riktigt att uttala sig om, det ändras varannan månad. Men något i stil med FN och att arbeta med hållbar utveckling vore en dröm!

Vilken av alla fördomar om KTH-studenter kan du slå hål på efter fyra år på skolan?
Att alla är galet bra på matte, så är det faktiskt inte och det behöver man inte heller vara. Det är disciplin och att plugga planerat, alltså inte bara veckan innan tentan, som är framgångskonceptet.

Om man håller på att bestämma sig för vad man ska börja plugga, varför ska man då välja att bli ingenjör?
För att det finns få jobb som ger dig lika breda möjligheter under ditt framtida arbetsliv, och den ligger helt klart helt rätt i tiden. Du kommer kunna jobba överallt i världen, i en uppsjö av marknader och med omväxlande uppgifter. Och så kommer alla tänka att du är jäkligt smart dessutom, inte helt fel.

Tack!

[Intervjun skapades den 11 april, 2012]


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.