“JAG ÄLSKAR TEKNIK OCH ATT LÖSA PROBLEM.”

Hej Therese, du befinner dig i Brasilien och som svensk undrar man då direkt – “Vad har ni för väder”?
Med tanke på att jag hörde att det snöade i Sverige igår vet jag inte om jag borde säga det, men just nu är det 30 grader och solsken i São Paulo. Fast det är klart, det är inte en stad känd för sitt vackra väder, så man får njuta när det går!

Du har verkligen ett intressant jobb! Hur fick du det jobbet?
Jag har nu jobbat på Ericsson sedan 2005 som ett resultat av ett skräddarsytt traineeprogram som jag vann genom FFLA. Jag har sedan början arbetat med tjänster som ligger nära slutanvändaren och att jag nu är ansvarig i Sydamerika för Ericssons tjänst för operatörer att koppla upp sig mot en massa olika Sociala Nätverk, så som Facebook och Flickr, beror dels på att jag med min tidigare erfarenhet var väl lämpad för jobbet samt att jag var på rätt plats vid rätt tillfälle.

Hur stort är Facebook i Sydamerika?
Det är väldigt stort – t.ex. är 30% fler av alla användare av Internet i Brasilien än alla i USA med i ett socialt nätverk. Många använder Internet bara för att vara med i sociala nätverk så som Facebook, Flickr, Blogger etc. Och de går till Internetcaféer bara för att uppdatera sin status eller se vad deras vänner gör. Därför är det en extra rolig marknad att arbeta på med mitt uppdrag.

Du var även med och grundade samt sitter fortfarande i styrelsen för ett företag som heter Quedro. Vad är affärsidén?
Quedro är idag en reference för mobila lösningar för fastighetsbranschen och en pålitlig partner för många av de största fastighetsmäklarna i Norden. De ser till att en bostadsspekulant kan få all nödvändig information om en fastighet och visningar enkelt och smidigt till sin mobil.

Vilket är ditt drömföretag att leda?
Jag tror att min styrka ligger i att identifiera och genomdriva förändringar, så när jag väl skulle nå den mognad och erfarenhet som det krävs för att leda ett större företag så vore det inte bara en fråga om vilket företag utan även när – d.v.s. att företaget är en fas där jag mina tidigare erfarenheter vore till nytta för företaget.

Du har även en liten dotter som heter Thea. Kommer hon läsa till ingenjör?
Det är nog inte omöjligt – hon kan bara säga ett fåtal ord än så länge, men hon har redan förstått hur all HI-FI fungerar och är väldigt duktig på att imitera helikoptrar. Fast det viktigaste är så klart att hon kommer att satsa på något som känns viktigt, utvecklande och utmanade för henne.

Vad fick dig att vilja läsa till ingenjör?
Först och främst för att jag älskar teknik och att lösa problem, men framför allt därför att det viktigt för mig att få en bred bas med vilken jag skulle kunna göra många olika saker. Det är ju inte så lätt att veta vad man vill arbeta med resten av sitt liv när man är 18 år och går ut gymnasiet. Ingenjörsutbildningen är verkligen perfekt för att lära sig att effektivt hantera, prioritera och lösa problem och det vet jag nu är något som behövs oavsett vad man arbetar med.

Över till något annat, vilken är din favoritapplikation på mobiltelefonen?
Min egen Social Media Portal, så klart! Den tillåter mig att enkelt och alltid kunna dela med mig av mina upplevelser, vare sig det är foton, videos eller en tanke till alla mina vänner, oavsett om de använder Facebook, Orkut eller Bebo.

Vad för applikation saknar du?
Rich Communication Suite – en ny standard som kommer att komma 2010 och som verkligen kommer att göra våra mobiltelefoner till centrum för vårt sociala liv. Kopplat till de tjänst som jag jobbar med idag kommer det att koppla samman vårt sociala liv på nätet med våra kontakter i mobiltelefonen och ge oss nya sätt att kommunicera.

Therese var med i Felix stör en Ingenjör. Ta en titt här!

Tack!

[Intervjun genomfördes den 7 december, 2009]