“NÄR DET GÄLLER LIGGANDE SKYTTE ÄR POSITIONEN OCH AVFYRINGEN VIKTIGA NYCKLAR, MEDAN DET I STÅENDE MOMENTET ÄR MER TIMING OCH OFFENSIVITET SOM AVGÖR.”

Först och främst, grattis till dina fina åk i vinterns skidskytte. Vad är du mest nöjd med?
Hej och tack för det! Ja det har varit ett händelserikt år på många sätt. Jag har fått skyttet att stämma mer och mer även på tävling och det är verkligen skönt. Mest nöjd är jag med stafetten vi körde i Tyska Ruhpolding i januari. Det var en härlig kväll och fantastisk stämning med nästan 20 000 personer i publiken. Jag lyckades göra mig absolut bästa tävling någonsin, körde första sträckan och sköt 0 0 (alla träff med andra ord) och växlade som trea bara sekunder från täten. De andra i laget gjorde också mycket bra insatser och vi hamnade till slut på andra plats! Det var fantastiskt att få kliva upp på pallen denna kväll och att det dessutom var i Wolfgangs hemstad gjorde inte saken sämre!

För den som inte kan så mycket om skidskytte. Vad är jobbigast, stå eller liggande skytt?
Önskar att jag kunde ge ett snabbt svar men det är så stor skillnad på de olika momenten. Vid liggande skytte har vi en yta på 4,5cm i diameter att träffa medan det vid stående skyttet är en yta på 11 cm i diameter. När det gäller liggande skytte är positionen och avfyringen viktiga nycklar medan det i stående momentet är mer timing och offensivitet som avgör. Ofta går det lite i perioder vad man själv föredrar och känner sig säkrast på. Jag personligen har haft det svårare att hitta en position som stämmer även när pulsen slår hårt vid liggande skytte. Men, det är något jag jobbar på och inför nästa år så…

Du har läst en civilingenjörsutbildning, hur kombinerade du din elitidrott med dina studier?
Jag började plugga på universitet direkt efter gymnasiet. De första åren bodde jag i Östersund och gick på skiduniversitetet. Vad menas med detta, jo att det finns möjlighet att få hjälp att göra tentor trots att vi är ute och reser så mycket. Det är med andra ord inte kört om man ej har möjlighet att göra de två tentor som finns inplanerade. Det finns också tränare att tillgå på skolan. Efter ett par år i Östersund flyttade jag till Umeå eftersom jag kände att jag ville läsa en civilingenjörsutbildning. På universitetet i Umeå finns det inte samma organisation för idrottare, men jag hade fantastiska pluggkamrater och hjälpsamma lärare så det har aldrig varit några större problem. För att själv fixa allt så krävs givetvis en enorm planering och diciplin. Det är något som jag tror att jag kommer att ha nytta av senare i mitt arbetsliv också!

När du tänker tillbaka på din studieperiod, vad minns du som det roligaste?
Svårt att säga vad som var det roligaste eftersom jag tycker att detta var en härlig tid, men eftersom jag läst kemi blev det en hel del labbande och det tycker jag var både roligt och spännande. Att träffa så mycket vänner är en annan rolig del från studieperioden.

Vad är jobbigast, att plugga inför en mattetenta eller barmarksträningen inför skidsäsongen?
Hmm, beror nog på när jag får frågan. Kommer den i slutet på september när jag har slitit med barmarksträningen sen den första maj så kommer jag förmodligen att svara att det är busenkelt att plugga inför en tenta jämfört med all den barmarksträning som vi gör. Just nu när jag är inne på min tredje och sista semestervecka så känns det här med barmarksträningen ganska skönt. Nä skämt och sido, om jag får välja mellan att skriva en mattetenta eller träna 30-35 h i veckan från första maj till slutet på november så blir valet enkelt, mattetenta. Ja, även om det är linjär algebra!

Du läste teknisk kemi. Varför då?
Japp det gjorde jag och det är en väldigt intressant utbildning. Det här med kemi har alltid intresserat mig. På något sätt är det mesta i livet kemi, miljö, läkemedel, tekniska processer, vi människor… Min inriktning är mot miljötekniska processer vilket känns rätt i tiden. Här tror jag att vi har mycket att göra inför framtiden. Det gäller att hitta vägar och processer som håller för miljön men dessutom håller rent ekonomiskt. Inte alltid det lättaste men en tuff utmaning!

Har du någon nytta av dina kunskaper i skidspåret?
Hmm, jag har än aldrig varit med om att Schrödingerekvationen gjort att prickarna där framme faller ner men jag kanske borde göra en lite noggrannare undersökning på detta… Nej, skämt och sido, det är helt skilda saker. Sista året har jag ej pluggat något, jo lite tyska för att passa på och utveckla språkkunskaperna, men saknar det ofta. Det är förstås tufft att hinna med både och, men det är väldigt skönt att koppla av med något annat åt båda håll. Däremot har jag lärt mig för livet, kunskap är aldrig tungt att bära!

Har du någon förebild, i sådana fall vem är det?
Nej, det kan jag inte säga att jag har. Däremot är det många människor i olika positioner som jag är väldigt imponerad av och som inspirerar mig på olika sätt.

Till sist, vad vill du arbeta med i framtiden?
Jag ser fram emot att möta arbetslivet, som med all säkerhet bjuder på nya spännande utmaningar, när jag lägger skidorna och bössan på hyllan. Tycker att det skulle vara kul att få jobba i något spännande projekt där miljön har en central betydelse. Hur optimerar vi olika processer ur ett miljötekniskt perspektiv och hur finner vi en ”hållbar utveckling” som håller på sikt. Kanske någon som kan ge mig tips på var jag kan hitta det.

Tack!

[Intervjun gjordes den 31 augusti, 2009]


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.