“JAG SKULLE VILJA BJUDA ALLA TJEJER PÅ EN TUR I EN GRIPEN. DÅ SKULLE DE FÖRSTÅ HUR ROLIGT DET ÄR MED TEKNIK.”

Hej Lena! Hur viktig känns utmärkelsen Sveriges mäktigaste kvinna för dig?
Det är en utmärkelse jag är väldigt stolt över och visar att jag gjort några saker rätt i livet. Det är väldigt smickrande att vara förebild för andra kvinnor i karriären. Samtidigt tycker jag att det är sorgligt att vi, 2010, behöver en lista för att göra kvinnlig kompetens synlig.

Vi läste att du har sagt att du aldrig har varit en sådan som pillat sönder väckarklockor på fritiden, men ändå valde du att läsa Maskinteknik på Chalmers. Hur gick tankarna som ledde fram till det?
Det är nog mycket min pappas förtjänst. Han var rektor och professor på Chalmers, så jag mer eller mindre växte upp i skolans korridorer. Jag har inte ångrat en sekund att jag läste till civilingenjör. Arbetsmarknaden för civilingenjörer är också väldigt bred. Du kan arbeta med att förebygga miljökatastrofer, men också att utveckla säkra bilar och medicinsk utrustning som räddar liv. Jag har alltid känt att det är en ynnest att ingå i en sådan grupp världsförbättrare.

Vad tror du att du hade blivit om du inte hade läst till ingenjör?
Golfproffs!

Du har en lång karriär på Volvo Personvagnar bakom dig. Vad är din mest värdefulla lärdom från den tiden?
Jag lärde mig jättemycket under de 25 åren jag var där. Något som sticker ut är nog hur företag kan arbeta effektivt och kostnadsmedvetet. Jag lärde mig också mycket av att vara chef i en produktionsmiljö. Det ställer oerhörda krav på att fatta snabba beslut, men också att kunna vara prestigelös och revidera besluten baserat på nya fakta.

Och sen knappt ett år tillbaka är du vice vd på Saab. Finns det någonting som numera andas ”Lena Olving” på din nya arbetsplats?
Jag hoppas att jag bidragit med lite jävlar anamma. Som person är jag rättfram och säger gärna vad jag tycker. Jag hoppas också att jag lyckas göra Saab ännu effektivare och mer resultatinriktat.

Varför finns det egentligen så få kvinnliga ingenjörer?
Jag tror att det finns flera faktorer. Dels är det av tradition en väldigt mansdominerad värld, dels är teknik något som i unga år förknippas med pojkar. Jag tror att det ligger mycket ansvar på föräldrar och skola för att få fler tjejer att intressera sig för teknikämnen.

Om du fick obegränsat med resurser och tid för att ordna ett event på temat ”Locka fler tjejer till tekniska utbildningar”, vad skulle du hitta på då?
Sverige är ett av fem länder i världen som utvecklar och tillverkar stridsflygplan. Det är en otroligt avancerad teknologi och något som göra Sverige unikt. Så jag skulle bjuda alla intresserade tjejer på en flygtur i Gripen – då kommer de att förstå hur fantastiskt roligt det är att arbeta med teknik.

Över till något helt annat, vilken låt skulle vara soundtracket i filmen om ditt liv?

Och så till sist, Womengineer riktar sig till unga kvinnor som är eller vill bli ingenjörer. Har du några karriärtips till dem?
Karriär handlar mycket om slump och tur. Därför tror jag att det är viktigt att planera sin kompetensutveckling, och inte tänka så mycket på karriären. Sätt kompetensmål istället för karriärmål. Och våga tacka ja till erbjudanden, var duktig på att marknadsföra dig själv och tala om vad du vill göra. Du måste också alltid göra ditt bästa, så att även om du inte når ända fram kan du alltid vara nöjd din egen insats.

Tack!

[Intervjun gjordes den 3 november, 2010]