“LÅT MAGKÄNSLAN STYRA!”

Hej Isabella! Vad gör du just nu?
Jag har precis tagit examen från KTH och jobbar nu på H&M!

Vad spännande, hur gick vägen från KTH till H&M?
Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med konsumentvaror och detaljhandel och skrev mitt examensarbete på Unilever. Jag var lockad av att jobba på ett stort globalt företag med stora möjligheter att utvecklas, lära mig nytt och framförallt utmanas!

Hur stort klädintresse behöver man ha för att jobba på H&M?
Självklart är det positivt om man har ett intresse för branschen man arbetar inom, men det är absolut inget måste. Personligen tycker jag det är jättespännande med mode och tror det är en fördel eftersom kläderna blir en del av vardagen och det är ju kul att få arbeta nära något av sina intressen. Men man får ju heller inte glömma att jag faktiskt inte är anställd som designer utan har ett alldeles vanligt skrivbord och en dator som de flesta andra. Du behöver ju faktiskt inte älska lastbilar/stålverktyg/industrirobotar trots att du kanske arbetar med det dagligen. Det är precis samma sak med kläder!

Hur kommer det sig att du valde att läsa till ingenjör?
Jag har aldrig haft något speciellt drömyrke vilket gjorde att jag ville ha bredd i min utbildning så att jag kunde skaffa mig valmöjligheter och öppna många dörrar. Efter att jag gått naturvetenskaplig linje med matte-datainriktning på gymnasiet kände jag att jag inte enbart ville ha det rent tekniska utan en kombination av teknik och ekonomi, därav blev det Industriell ekonomi.

Vad är det bästa med att ha läst Industriell ekonomi?
Det är just bredden som ger mig möjligheten att faktiskt kunna arbeta inom så otroligt många områden! Jag passade även på åka på utbyte till Grenoble i Frankrike under mitt tredje år på KTH, vilket var otroligt kul och lärorikt. Jag kan verkligen rekommendera att ta chansen att åka utomlands under sin studietid!

Vilken kurs är du mest stolt över att du har läst?
Hm, det får nog bli mattekurserna!

Om du fick välja ett yrke, oberoende av talang eller din nuvarande kompetens, vad hade du arbetat med då?
Oj, svår fråga… Upptäcktsresande kanske?!

Om en gymnasieelev skulle rådfråga dig om vad man ska göra efter gymnasiet, vad hade du svarat då?
Låt magkänslan styra! Våga att verkligen känna efter vad du vill göra just nu och inte vad dina kompisar ska göra eller vad du förväntas göra. Ta kontakt med andra som stått i samma situation som du och hör efter med dem för att bli inspirerad, få tips och lufta tankar och funderingar.

Över till något helt annat, eftersom du arbetar på HM, vad ska prinsessan Victoria gifta sig i för bröllopsklänning?
Haha, en vit!

Tack!

[Intervjun gjordes den 1 april, 2009]

Ställ gärna en fråga till Isabella nedan!