“JAG HAR ALLTID DRAGITS TILL LÄKARYRKET OCH DET VAR MELLAN DET OCH CIVILINGENJÖR JAG VELADE

Hej Helena Mischel! Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Det finns ingen vanlig arbetsdag, det är det som är det bästa! Jag träffar nya duktiga människor som berättar om sin situation och vad dom behöver hjälp med och jag använder min kunskap på olika områden för att ge förslag på lösningar som kan passa dem. Vissa dagar gör jag det i kombination med att hålla en utbildning i någon av våra lösningar eller har en presentation för att inspirera.

Du jobbar på Microsoft, hur är det att jobba där?
Här får man uppleva riktig innovation från början och se hur den sprids, påverkar och förbättrar många människors vardag. Att få vara en del av något så stort , vara med från början och se nya lösningar växa fram som man inser kommer påverka många och känna sig delaktig i något som förbättrar så många människors liv är helt fantastiskt! Microsofts mål matchar bra med en av de saker jag brinner för, nämligen att göra det möjligt för människor realisera sin fulla potential.

Hur kändes det när du blev Årets IT-tjej 2008 och har den utmärkelsen hjälpt dig i din karriär?
Helt underbart! Dom ringde när jag satt på en labb och jag blev helt skakig, euforisk och hade ett stor leende på läpparna ett bra tag efteråt. Ett sådant erkännande är inget man förväntar sig. Utmärkelsen öppnade många dörrar, jag kunde välja och vraka och fick ett riktigt bra sommarjobb på Twingly, exjobb på Microsoft och sedan även trainee-plats här. Jag blev inbjuden på spännande events, i paneler, som bloggare och krönikör. Än idag träffar jag på folk som känner igen mitt namn från när jag vann utmärkelsen och när jag är ute och pratar hos kunder och partnerföretag händer det att dom använder sin favoritsökmotor och hittar träffar från artiklar efter årets IT-tjej och jag får positiva kommentarer och det är en isbrytare.

Varför valde du att studera till civilingenjör inom data/IT?
Man måste ge sig själv tid när man beslutar om vad man vill plugga till, vilket är något jag gjorde. Jag tänkte verkligen noga igenom för och nackdelar på de program jag kunde tänka mig som alternativ. Läste i kurskatalogen och försökte hitta information på internet om vad dom som gick programmen tyckte. Att bli civilingenjör bestämde jag mig tidigt för, redan när jag valde till gymnasiet. Jag gillade teknik och tyckte det var spännande med data och ville vara någonstans där det hela tiden hände nya saker, alltså IT-världen. Att jag valde just den linjen jag valde, IT i Linköping, berodde på att jag tyckte problembaserat lärande lät bra. Man kommer ju hela livet arbeta i grupper och lösa problem så varför inte sätta igång och öva så fort som möjligt?

Har du bytt drömjobb under din utbildnings gång?
Mitt mål var att bli någon form av expert. Jag ville bli den man gick till om man hade problem med något visst område för att man visste att jag hade koll. Säkerhet var jag alltid extra intresserad av eftersom det kommer nya utmaningar hela tiden och att det gäller att verkligen tänka till och tänka ett steg eller två extra framåt hela tiden, något jag gillar. Jag tänkte mig ett inte allt för stort företag, och att det kanske var bra att börja som konsult för att känna av vilket område jag skulle satsa på. Just på den punkten blev det inte som jag tänkt mig, när jag vann priset fick jag upp ögonen för Microsoft som arbetsplats eftersom jag fick möjlighet att umgås med de som arbetar där. Dom är väldigt smarta, duktiga, trevliga och ödmjuka och jag kände att jag vill bli en av dom. Att omge sig av bra människor tror jag gnuggar av sig!

Vad var det roligaste under din studietid?
Konferensen DataTjej 2008 som jag var med och arrangerade. Vilken utmaning, men oj vad roligt det var! Att se hur andra stormtrivs, får nya vänner, blir inspirerade, lär sig nya saker och har roligt och att själv få träffa så många bra människor och känna att man varit med och gjort allt detta möjligt är en alldeles speciell känsla!

Engagerade du dig i någonting under tiden som du pluggade?
Jag var med i styrelsen för sektionen, fullmäktige för kåren och ordförande för tjejföreningen flera år. Styrelsen för att jag tyckte det satt grabbar och gjorde som dom ville utan att tänka på vad dom kunde göra för de få tjejer som pluggade och för att påverka så att fler skulle vilja börja. Det var en hård kamp som delvis lönade sig i slutändan. Alla utskott hade sin ordförande i styrelsen förutom tjejföreningen, det ändrade jag på. Kårfullmäktige var jag med i för att jag tyckte dom skulle hushålla bättre med sina resurser, kåravgiften var på den tiden pengar man som student var tvingad att avstå från sin redan pressade budget. Jag var rädd att dom glömt att det är studenternas pengar och att det är kårens uppgift att se till att de känner att de fått valuta för dem. Tjejföreningen var jag med i eftersom jag tyckte att det var en stor förlust att så få tjejer valde att plugga Data/IT, både för oss i branschen som får färre kvinnliga kollegor men också för dem som inte ens ser utbildningen som ett alternativ. Dom missar möjligheten till ett sådant roligt, varierande och givande yrke som dessutom har bra lön!

Vad har du för tips till studenter som tragglar med sina första programmeringsuppgifter?
Tänk på det som en utmaning, en nöt att knäcka! Programmering är ett språk precis som vilket annat språk som helst, franska, spanska eller tyska. Ju fler man kan desto lättare är det att lära sig ett nytt. Det kommer vara en tröskel att ta sig över innan man kommer igång med det första, men sedan är det som att cykla! Utmana dig själv och ge dig f*n på att fixa det, tänkt vad roligt det kommer vara och vad stolt du kan känna dig när du sedan är bästa programmeraren i klassen!

Varför borde man som tjej plugga teknik mot IT?
Om man vill ha ett jobb där man får träffa många nya duktiga människor, resa världen över, har möjlighet att anta nya utmaningar, vara där det händer och vara med och leda andra in i framtiden och dessutom få bra lön behöver man inte tveka! Som tjej har man dessutom en fördel just nu som minoritet, man har nya synvinklar som är en frisk vind och uppskattas av kollegorna. Träffar man kunder är de ofta kvinnor som blir glada när de möter någon som kanske bättre kan förstå dem.

Vad skulle du jobba med om du inte var ingenjör?
Jag har alltid dragits till läkaryrket och det var mellan det och civilingenjör jag velade. Där kan man göra en sådan stor insats och skillnad för andra människor. Medicin och allt som har med ämnet att göra fascinerar mig. På senaste tiden har jag även insett att jag har ett stort intresse för antikviteter, att vara antikvitetshandlare verkar inte helt dumt, det kanske får bli en hobby.

Tack!

[Intervjun skapades den 5 oktober, 2011]

Ställ gärna en fråga till Helena nedan!


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.