“JAG VILL GÄRNA VARA MED OCH FATTA STRATEGISKA BESLUT, DRIVA OCH UTVECKLA VERKSAMHETER SOM GER MERVÄRDE FÖR MÄNNISKOR”

Grattis till årets FFLA-utmärkelse! Berätta, vad händer nu?
I priset av FFLA ingår att skapa ett skräddarsytt traineeprogram där jag har valt att tillbringa sex månader var på följande företag: Astra Zeneca, Electrolux och Ericsson. Jag har också fått möjligheten att delta i Kvinnokompetensens Coachningsprogram samt får en mentor via KTH.

Vad ser du mest fram emot i programmet?
Jag tycker att det är riktigt spännande att få träffa olika människor från olika branscher och från olika positioner. Jag vill fortsätta lära mig mer om och förstå olika ledarskapsstilar, företagskulturer, arbetsmetoder och utmaningar som företagen tacklas med.

Och vad ser du som den största utmaningen?
Som civilingenjör tränas man i att snabbt skapa sig en överblick över en situation, frågeställning eller uppgift. I programmet får jag möjlighet att utmana och utveckla denna förmåga ytterligare genom att snabbt och regelbundet placeras i en ny miljö med nya människor och okända nya arbetsuppgifter.

Hur kommer det sig att du sökte till tävlingen från första början?
Under studietiden lyckades jag inte hitta var och vad jag skulle vilja arbeta med i praktiken. Jag kände mig osäker på var jag passar in i ingenjörsvärlden och såg därför detta som en fantastisk chans att få prova på olika branscher och arbetsuppgifter.

Det kommenterades kraftigt i SvD:s artikel “Framtidens ledare” som handlade om dig och tävlingen. Hur skulle du vilja bemöta kommentarer som: “Att vara kvinna och bli teknolog måste vara det smartaste karriärval man kan göra. […] Vips så kan kvinnor göra karriär där den största tillgången är könet.”?
Kommentaren är klumpigt uttryckt och nedvärderande. Kvinnors största tillgång för att göra karriär är inte könet. Kvinnor ska bli bedömda precis som alla andra tjej/kille/ung/gammal/bakgrund. Jag har fått en bra start på karriären tack vare FFLA, men det är upp till mig att fortsätta arbeta och bevisa att jag håller måttet om jag vill avancera.

Vad är ditt drömjobb?
Eftersom jag ännu inte vet var jag vill jobba som ingenjör är det svårt att säga, men jag vet att jag gärna vill vara med och fatta strategiska beslut, driva och utveckla verksamheter som ger mervärde för människor.

Men låt säga att du fick välja vilket yrke som helst, helt oberoende av talang, förmåga och förutsättningar – vad skulle du vilja jobba med då?
Jag önskar att jag hade mer tålamod och talang för att kunna bli författare eller konstnär.

Tror du att det en dag kommer finnas lika många kvinnliga som manliga ingenjörer?
Ja det tror jag, när vi så småningom går ifrån stereotypbilden av en ingenjörs arbete och förstår att ingenjörsyrket är otroligt mångsidigt med både mjuka och hårda sidor.

Oavsett hur det faktiskt utvecklar sig, spelar det egentligen någon roll hur könsfördelningen ser ut bland ingenjörer?
Absolut, jag är för en mångfald gällande kön, bakgrund och ålder på alla arbetsplatser oavsett sektor och bransch.

Och så till sist, händer nåt roligt i helgen?
Ja, eftersom jag just flyttat till England så tänkte jag utforska områdena runt där jag bor. Miljön är väldigt vacker så här på hösten, med eldröda träd och vita får som betar i de gröna sluttningarna.

Tack!

[Intervjun skapades den 16 mars, 2009]


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.